Van onze redactie
Willemstad - Bijna drie maanden nadat het radiostation was gestopt met uitzenden, is Curom Broadcasting nv in staat van faillissement verklaard. Daarmee lijkt voor Curom/Z86, de oudste radio-omroep van Curaçao, het doek definitief te zijn gevallen. Hoewel het Curaçaose medialandschap talloze radiostations telt, geldt het wegvallen van ‘Z’, zoals Curom vooral bekendstond, als een groot gemis. Dat komt omdat het radiobedrijf werd gekenmerkt door veel journalistieke en informatieve (nieuws)programma’s, met dagelijks het redactionele ‘komentario’ over een actueel onderwerp.
De advertentie- en reclamemarkt op Curaçao zit echter al enige jaren - en vooral sinds Covid-19 - in een flinke dip; en zonder subsidie zijn radiospots de enige bron van inkomsten. Adverteerders stappen steeds meer over op de vrijwel gratis, dan wel veel goedkopere, sociale media, zoals Facebook. Maar daarmee worden de lonen van opgeleide verslaggevers niet betaald, evenals de huisvestingskosten en de Aqualectra-rekening.
Bij vonnis van afgelopen vrijdag 8 maart 2024 van het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao is Curom Broadcasting failliet verklaard, zo was zaterdag al in een officiële bekendmaking van de curator in het Antilliaans Dagblad te lezen.
De Curaçaose advocaat Barbara Nagelmakers is aangesteld als curator. Schuldeisers kunnen hun vorderingen, onderbouwd met bewijsstukken en onder vermelding van eventuele voorrechten, bij de curator ter verificatie indienen.
Dat zullen vermoedelijk onder meer de voormalige werknemers zijn, want sommigen van hen kregen al enkele maanden hun salaris niet meer uitbetaald. Het is onbekend of er ook een achterstand is aan belastingafdrachten en/of sociale premies.
Desgevraagd geeft directeur Orlando Felipe Cuales van Curom Broadcasting aan dat het faillissement ‘op eigen verzoek’ is en dus niet geïnitieerd door derden, waaronder crediteuren. Meer wil en kan hij er in dit stadium niet over zeggen. Het voortouw wordt nu genomen door curator Nagelmakers.
De radiozender, gevestigd in de Roodeweg in stadsdeel Otrobanda, viel op 22 december stil. De exploitatietekorten waren groot en structureel, de schulden stapelden zich op, waardoor de vennootschap ophield te betalen. Voor velen wordt het ervaren als een verlies en een slechte ontwikkeling van de lokale democratie, die gebaat is met kwalitatief goede journalistieke controle.