SER vindt beperking tot Schottegat jammer

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de Landsverordening (Lv) luchtkwaliteitseisen mist de Sociaal-Economische Raad (SER) een onderbouwing van de keuze zich voornamelijk te beperken tot bestaande industrie en het Schottegat. Zo wordt toerisme in de Lv buiten beschouwing gelaten.

LuchtkwaliteitOok ligt de focus erg op gezondheidswinst en worden andere effecten van de Lv niet in kaart gebracht, zoals bijvoorbeeld de sociaaleconomische gevolgen. Eerder berichtte deze krant over het SER-advies met betrekking tot de Isla-raffinaderij.
,,Hierdoor is het voor de SER niet duidelijk welke beweegredenen en/of uitgangspunten ten grondslag hebben gelegen aan de beslissing van de regering om de economische belangen van toekomstige industrieën in het Schottegatgebied en de belangen van de overige economische sectoren (buiten het Schottegatgebied) niet mee te nemen in de belangenafweging”, zo wordt aangevoerd. Door zich hiertoe te beperken worden geen luchtkwaliteitseisen voor het gehele eiland vastgesteld en alle bestaande economische sectoren en toekomstige industrieën. En door alleen naar gezondheidswinst te kijken, wordt voorbijgegaan aan onder andere gevolgen op bepaalde sectoren, naast macro-economische gevolgen, ook gevolgen voor de technische en wetenschappelijke haalbaarheid binnen de Curaçaose context en de maatschappelijke kosten en baten.
Zo laten de opstellers van de landsverordening bijvoorbeeld een positief effect op het toerisme buiten beschouwing. ,,Verbetering van de luchtkwaliteit kan leiden tot een toename van toerisme en luchtvaartactiviteiten, wat op zijn beurt positieve economische gevolgen kan hebben. Een schonere omgeving trekt meer bezoekers aan en bevordert de groei van de luchtvaartsector, wat gunstig is voor de algehele economie.” En zo zou er ook beschreven moeten worden hoe het toerisme negatief effect kan hebben op de luchtkwaliteit: ,,Het is cruciaal om rekening te houden met de ‘carbon footprint’ of ecologische voetafdruk van deze activiteiten. Het reizen per vliegtuig en andere vervoermiddelen kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide (CO2), die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Daarom is het van vitaal belang om een evenwicht te vinden tussen het stimuleren van economische groei via toerisme en het nemen van maatregelen om de negatieve impact op het milieu te minimaliseren.”
Als in de landsverordening gesproken wordt van ‘schone industrie’, dan vindt de SER dat per economische sector zou moeten worden aangegeven wat daaronder verstaan wordt. De haalbaarheid en meetbaarheid van het bereiken van ‘schone industrie’ ontbreekt. Als het bijvoorbeeld vooral om gezondheid van mensen gaat, dan beveelt de SER aan indicatoren te formuleren voor luchtkwaliteit en gezondheid. ,,Het sturen op verbetering van luchtkwaliteit waar gezondheid centraal staat vereist een indicator waarmee gezondheidseffecten uitgedrukt kunnen worden. Indicatoren die luchtkwaliteit uitdrukken kunnen onderverdeeld worden in gemiddelde blootstelling van de gehele bevolking of de blootstelling van een beperkte groep mensen woonachtig op plekken met overschrijding van kwaliteitsnormen”, zo wordt hier wat specifieker op ingegaan.

Schone industrie tegen welke kosten?...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.