Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De voormalige ceo van Aqualectra faalde, in de ogen van de onlangs afgetreden commissarissen, op het gebied van de corebusiness; dat kwam tot uiting in bijvoorbeeld onvoldoende opvolging van de aanbevelingen van de black-outrapporten 2020/2021 en ook onvoldoende analyse van opgetreden storingen.
,,De onvoldoende opvolging van aanbevelingen en analyse van storing is terug te leiden naar een gebrek aan aansturing door de ceo”, schrijven de drie commissarissen aan eerstverantwoordelijke minister, Ruisandro Cijntje (PNP).
De ceo is direct - onder andere - verantwoordelijk voor het effectief en efficiënt verloop van operaties binnen IUH (Integrated Utility Holding, moederbedrijf van Aqualectra) die gaan over de productie en distributie van drinkwater en elektra; deze behoren tot de kerntaken van het bedrijf.
Zoals intussen bekend, hebben drie van de vier RvC-leden (raad van commissarissen) vlak voor de jaarwisseling hun aftreden gemeld aan de minister. Niet zozeer of alleen vanwege de inmiddels ex-ceo Darick Jonis, maar omdat zij naar hun zeggen geen enkel gehoor kregen van de minister als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van overheids-nv Aqualectra; sterker, juist open en hard werden tegengewerkt.
De drie - Karel van Haren (president-commissaris), Austin Martina en Patrick Aberson - gaan in hun brief in op de ‘corebusiness’, waar het naar hun mening niet goed mee zat. ,,De productietak van deze operaties is vrij complex en de productie-eenheden voor de opwekking van elektriciteit bestaan uit dieselgeneratoren, een gasturbine en windturbines met talrijke benodigde hulpapparatuur. Deze productie-eenheden moeten door hooggekwalificeerde mensen worden bediend en onderhouden. Hetzelfde geldt voor de productie van drinkwater. Hiertoe is een goede aansturing gewenst die zorgdraagt voor een goede structuur, cultuur en self-competency binnen de organisatie. Indien bijvoorbeeld de preventie- en onderhoudsprotocollen niet gevolgd worden dan zal dit zich op een gegeven moment wreken in storingen in het elektriciteitsnet, alsook in de waterlevering, en mogelijk tot black-outs leiden.”
De mentaliteit/cultuur van het productiepersoneel dient hiertoe bij te dragen, vervolgen de RvC-leden. ,,Verbetering van deze cultuur voor het behouden/verbeteren van het benodigde kennisniveau dient direct te worden aangestuurd door de ceo”, waar eerder naar is verwezen in verband met de rapporten over de black-outs van juni 2023). ,,Dit is echter onvoldoende gebeurd.”
Technisch directeur
,,Ook het niet nodig achten om een bedreven technisch directeur (cto) met de benodigde bagage in dienst te nemen om sturing te geven aan de operations van IUH, en om de vermelde cultuur te herstellen, is te wijten aan de positie die de ceo innam.”
Jonis vond het, gezien zijn eigen operationele ervaring, niet noodzakelijk om een cto aan te stellen, maar gaf er volgens de commissarissen de voorkeur aan om deze werkzaamheden zelf op zich te nemen. ,,Dit ondanks de positie die de huidige - en ook de vorige - RvC hiertoe innam. De zittende RvC-leden hebben keer op keer aan de ceo doorgegeven dat zij het voordeel zagen om een cto aan te trekken.”
De RvC had zelfs een sollicitatieprocedure gestart om tot de benoeming van een cto te komen. Goede kandidaten zijn daarbij naar voren gekomen, maar de Jonis gaf steeds aan dit niet nodig te vinden. De commissarissen zijn er snoeihard over: ,,Door een verkeerde wijze van sturing van de technische bedrijfsvoering heeft de ceo een onbetrouwbare levering van elektriciteit (en water) in de hand gespeeld.”
iedWilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.