Silvania: Niet meer invorderen oude schulden niet mijn beslissing

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens minister van Financiën Javier Silvania (MFK) was het niet hijzelf die heeft besloten geen belastingschulden van 2017 en ouder in te vorderen. ,,De wijziging van het invorderingsbeleid is een zaak van de Ontvanger”, zo schrijft hij in reactie op vragen die PAR-Statenlid Steven Croes al op 6 februari vorig jaar stelde.

OntvangerDeze reactie staat echter in contrast met het oordeel van het Hof, dat vorig jaar augustus uitspraak deed in meerdere hogerberoepszaken. Ten grondslag aan deze zaken lagen berichten die Silvania vorig jaar januari op zijn Facebookpagina plaatste. Via dit medium maakte hij bekend dat belastingschulden van 2017 en eerder niet meer actief zouden worden ingevorderd door de Ontvanger.
Na afloop van deze zaken, waarbij enkele grote Curaçaose ondernemingen betrokken waren en die draaiden om de vraag of later door de minister afgekondigde uitzonderingen wel of niet voor hen golden, meldde het Hof in een persverklaring: ,,In zijn berichten op Facebook laat de minister duidelijk en zonder voorbehoud weten dat dit geldt voor alle belastingschulden en aanslagen van de belastingjaren 2017 en ouder.”
Silvania zegt nu dus dat het beleid niet door hemzelf, maar door de Ontvanger is gewijzigd. Als reden geeft hij de al eerder genoemde argumenten dat de omvang van het invorderingsbestand ‘onbeheersbaar’ was geworden en dat uit een rapportage en uit interne analyses is gebleken dat de invorderingskans van aanslagen reeds na twee jaar sterk afneemt.
De Financiënminister benadrukt in zijn brief dat het niet gaat om het kwijtschelden van belastingschulden, maar om ‘prioritering van de invordering van openstaande belastingschulden’. Hierdoor kon het volgens Silvania een interne aangelegenheid blijven van de Ontvanger, en was er geen landsbesluit noodzakelijk.
Het totaalbedrag dat door dit ‘gewijzigde invorderingsbeleid’ niet meer geïncasseerd wordt, is lange tijd onduidelijk gebleven. In zijn brief van 22 december noemt de minister nu een bedrag van ‘nominaal ruim 3 miljard gulden’.
De resterende openstaande belastingschulden, dus van 2018 tot heden, bedragen volgens de bewindsman ongeveer 2,7 miljard gulden. ,,Hierbij moet nadrukkelijk worden opgemerkt dat het hier niet gaat om 2,7 miljard ‘riba kaya’. Ook de populatie jonge aanslagen bevat onder meer nog de nodige ‘taxatieve’ aanslagen”, zo zegt Silvania.
Hij vervolgt: ,,Door de prioriteit van de invordering te leggen op de invordering van jonge aanslagen zal het saldo aan openstaande belastingschulden steeds verder worden gereduceerd waardoor dit steeds dichter het reële nog in te vorderen bedrag benadert.”
Croes heeft ook de vraag gesteld wat de impact van deze beslissing is op de (meerjaren-)begroting van het Land. Silvania antwoordt dat een aanpassing van deze begrotingen niet noodzakelijk is. Volgens hem zullen ook na de ‘bestandsopschoning’ de begrote opbrengsten worden gerealiseerd. Sterker nog: ,,Zelfs een stijging van de opbrengsten kan worden verwacht in de komende jaren”, aldus de minister.
Tot slot wilde Croes ook van de minister weten welk signaal het ‘gewijzigde invorderingsbeleid’ volgens hem afgeeft. In zijn reactie benadrukt de minister dat juist de jongere belastingschulden nu actiever zullen worden ingevorderd en dat het niet voldoen aan fiscale verplichtingen niet langer zal worden getolereerd.
,,Door in de actualiteit te werken kan de Belastingdienst sneller actie ondernemen op het moment dat een belastingplichtige zijn verplichtingen niet nakomt. De trouwe belastingbetaler zal dit zeker om zich heen gaan merken en tevreden zijn dat de structurele wanbetalers nu eindelijk worden aangepakt”, zo eindigt Silvania zijn brief.

Croes: Populistische actie
Steven Croes (PAR) is vrij vertaald niet te spreken over de antwoorden die Financiënminister Silvania hem heeft gegeven op vragen over het kwijtschelden, dan wel ‘wijzigen van het invorderingsbeleid’. Hij valt onder meer over het argument ‘dat de omvang van het invorderingsbestand onbeheersbaar was’.
In gesprek met het Antilliaans Dagblad zegt hij: ,,Nou, we hebben het over 3 miljard gulden, een astronomisch bedrag dat je naar mijn mening, gezien onze precaire financiële situatie, nooit mag opgeven”, zo zegt Croes. Hij vervolgt: ,,Ik weet zeker dat als hij (Silvania, red.) bijvoorbeeld Nederland had gevraagd om te assisteren met wat personeel om 3 miljard in te vorderen, dat wij dat zo zouden hebben gekregen.”
Croes was al blij geweest als er in ieder geval een deel nog geïncasseerd zou kunnen worden. Hij zegt: ,,Als we ten minste nog een half miljard zouden invorderen, zou dat de staatskas erg goed hebben geholpen, dus zeker de moeite waard om alsnog alles uit de kast te halen hiervoor. Vooral als Curaçao nog honderden miljoenen dringend moet investeren in onderwijs en gezondheidszorg om maar iets te noemen. Ik blijf van mening dat kwijtschelden van belasting of geen prioriteit geven hieraan, een van de meest populistische acties is die er bestaat.”
Verder zegt Croes het ‘frappant’ te vinden dat Silvania zegt dat ‘het nadrukkelijk niet om kwijtschelding gaat van belastingschulden maar om prioritering van de invordering van openstaande belastingschulden’. ,,Alhoewel de schade al is toegebracht door zijn Facebookbericht en de Ontvanger hierdoor dus honderden miljoenen niet meer kan invorderen”, aldus Croes. ,,Dit is een zeer grote blunder en elke zichzelf respecterende minister zou hiervoor opstappen of ontslag moeten krijgen”, voegt het PAR-Statenlid hieraan toe.
Tot slot zegt Croes het niet eens te zijn met de afschrikwekkende werking die de grotere focus op aanslagen van 2018 en jonger zou moeten hebben. ,,Ik kan je zeggen dat ik veel trouwe belastingbetalers heb gesproken hierover en allemaal zeggen ze hetzelfde, dat deze actie van de minister hen juist motiveert om belastingbetaling zo lang mogelijk uit te stellen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.