In verband met voorgenomen asfaltproductie Global Oil op Isla-terrein

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Foundation Clean Air Everywhere heeft premier Gilmar Pisas (MFK), tevens minister van Milieu en Natuur, in verband met asfaltproducent Golbal Oil een ultimatum gesteld van 1 maart 2024.

F02 Clean Air DL DushiMocht de hindervergunning van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) niet zijn aangepast en de gevraagde informatie van het luchtmetingenstation per 1 maart aanstaande niet beschikbaar zijn, dan rest de advocaten van de milieustichting ‘helaas geen andere mogelijkheid’ dan om opnieuw de rechter te verzoeken een uitspraak te doen.
Namelijk dat het gerecht het Land beveelt de hindervergunning zodanig te wijzigen zodat deze past binnen de totaal toegestane uitstoot van het Land conform de WHO-normen (World Health Organization) alsmede zich aan zijn minimale informatieplicht te houden met een daaraan te verbinden dwangsom.
Zo meldt een brief van Triple A Attorneys aan de regeringsleider, maar vooral in Pisas’ hoedanigheid als bewindspersoon belast met Milieu en Natuur. Zijn MFK-partijgenoot Javier Silvania is belast met Gezondheid.
Clean Air Everywhere heeft van de afdeling Milieu van GMN (ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur) vernomen dat de in mei 2024 op te starten asfaltfabriek door Global Oil Management Group zal vallen onder de hindervergunning van RdK, die tot in ieder geval 1 januari 2025 geldig is en de verlenging is goedgekeurd door GMN.
In door Clean Air Everywhere gevoerde rechtszaken tegen het Land Curaçao (met uitspraken op 26 augustus 2019, 1 juni 2021 en 19 juli 2022) is in alle gevallen door de rechter bepaald dat de luchtkwaliteit ten aanzien van zwaveldioxide en fijnstof zoals gemeten bij het meetstation te Kas Chikitu bepalend is of het Land zich aan de gerechtelijke uitspraken houdt.
Aldus de brief van de advocaat. Daarbij geldt volgens hem dat de gemeten uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof geldt voor het hele eiland, dus niet alleen voor RdK. Als voorbeeld heeft de rechter bepaald dat de totale uitstoot van zwaveldioxide gemeten bij het meetstation Kas Chikitu in een 24-uurs periode de 40 microgram/m3 niet mag overschrijden.
Dit terwijl de hindervergunning aangeeft dat alleen al voor RdK dit eens per jaar 365 microgram/m3 mag bedragen, dus de rest van het jaar onder de 365 microgram/m3 moet blijven, dus bijvoorbeeld 365 of 300 zou mogen bedragen.
,,De hindervergunning van RdK hanteert dus uitstootnormen die een flagrante schending zijn van de diverse uitspraken gedaan door het gerechtshof van Curaçao”, aldus Triple A Attorneys namens de stichting.
Ook is door de rechter aangegeven dat als eerste - overigens onvoldoende - bron voor de informatievoorziening aan de bevolking de website luchtmetingencuracao.org geldt. ,,We constateren echter dat in ieder geval sinds 1 juni 2023 geen informatie meer wordt verstrekt op deze website. Ook kunnen gegevens niet meer - om technische(?) redenen - worden gedownload.”
Ondanks herhaalde verzoeken aan de contactpersoon, Edgarick Jansen van GMN, heeft Clean Air Everywhere alleen reactie ontvangen ‘dat de website verouderd is’, verwezen wordt naar bijgevoegde kopieën van de correspondentie.
Alles bij elkaar is het verzoek aan Pisas om ‘zorg voor te dragen’ dat uiterlijk 1 maart 2024 de hindervergunning van RdK zodanig wordt aangepast ‘dat zij past binnen de totale, dagelijks toegestane uitstoot, zoals vastgelegd in WHO-normen voor luchtkwaliteit conform het gerechtelijk vonnis’; dat wil zeggen dat het Land ervoor zorg moet dragen dat vanaf 1 september 2020 ter plaatse van het meetstation Kas Chikitu geen overschrijding plaatsvindt van de luchtkwaliteitsnormen voor zwaveldioxide (SO2) en fijnstof (PM) zoals vastgelegd in de WHO-richtlijnen, althans geen overschrijding plaatsvindt van door het Land vast te stellen en op deugdelijke wijze bekend te maken alternatieve normen voor zwaveldioxide (SO2) en fijnstof (PM).
Voorts dat uiterlijk 1 maart de data met betrekking tot zwaveldioxide en fijnstof weer beschikbaar komt op genoemde website en dat ook historische informatie - in ieder geval per 1 maart 2024 - weer kan worden gedownload, zodat verificatie van uitstoot mogelijk is.
Tot slot dat minimaal eenmaal per jaar een rapport ‘Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao’, zoals in het verleden werd gedaan door GGD Amsterdam, wordt gepubliceerd op de website www.luchtmetingencuracao.org.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.