‘Stijgende zorgvraag in combinatie met LNT verergert probleem’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) had in een schriftelijke reactie aan Sirving Keli, Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid, vorige maand al een toelichting gegeven op de wachtlijsten die er binnen het ziekenhuis zijn. Maar nu geeft het CMC ook een update aan de Curaçaose bevolking.

cmc,,CMC erkent de dringende uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd bij het leveren van efficiënte gezondheidszorgdiensten en pakt deze problemen proactief aan om de hoogste normen van patiëntenzorg te garanderen”, zo is te lezen in een nieuwsbericht op de website van het hospitaal.
De langste wachtlijsten zijn er op de afdelingen oogheelkunde, nefrologie, orthopedie, interne geneeskunde, longziekten, urologie en neurochirurgie. Volgens het CMC is dit probleem door een combinatie van factoren verergerd. Genoemd worden een patiëntentoename van tien procent over de afgelopen drie jaar en de uitdaging om specialisten te werven als gevolg van de Landsverordening normering topinkomens (LNT).
Vervolgens geeft het ziekenhuis een opsomming van de problemen die per afdeling invloed hebben op de wachttijden. Op neurologie konden bijvoorbeeld zes weken lang geen afspraken worden gepland, vanwege het vertrek van twee specialisten eerder dit jaar.
Bij de afdeling oogheelkunde is er weinig zicht op verbetering, door een tekort aan oogartsen. Dit wordt volgens het ziekenhuis nog eens verergerd, doordat een jonge lokale specialist heeft besloten om niet terug te keren, nadat hij hoorde over de LNT.
Verder heeft er een orthopeed ontslag genomen en de afdeling cardiologie had te maken met een alarmerende stijging van het aantal patiënten met hart- en vaatziekten.
,,CMC zet zich in voor het oplossen van de problemen die binnen zijn bereik liggen. Om de wachtlijsten te verlichten, werken de klinieken actief aan het optimaliseren van de spreekuren. De afdeling Human Resources is ijverig bezig met het werven van nieuwe specialisten en andere teamleden om het medische team te versterken”, zo schrijft het CMC.
Waar het ziekenhuis in zijn nieuwsbericht echter met geen woord over rept, is de doorverwijzing van bepaalde soorten patiënten naar het Advent Ziekenhuis, waardoor het CMC in feite gedwongen wordt door Keli, teneinde de wachtlijsten terug te brengen tot acceptabele proporties.
Desalniettemin heeft CMC-directeur Gilbert Martina aan deze krant wel bevestigd dat het voor de - weliswaar uitgestelde - deadline van aanstaande maandag zal voldoen aan de door Keli gedane verzoeken. Alleen zo kan namelijk worden voorkomen dat het ziekenhuis maatregelen van bestuursdwang opgelegd krijgt, waardoor het een deel van de eigen regie verliest.
Goed nieuws heeft het CMC ook te melden, op het gebied van het tekort aan assistenten voor de operatiekamers (OK’s). ,,Om dit probleem aan te pakken heeft CMC onlangs zes extra OK-assistenten aangenomen. Dit zal helpen de OK-capaciteit van CMC terug te brengen naar alle zeven kamers, waardoor CMC chirurgische achterstanden effectiever kan aanpakken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.