Van onze redactie
Willemstad - Deurwaarder Ramazan heeft gisterochtend beslag gelegd op een grote partij namaak fashion artikelen in de Breedestraat, Otrobanda. Het betrof producten van bekende merken als: Louis Vuitton, Puma, Fendi, Calvin Klein, Nike, Dior, Jordan en Hugo Boss.

F02Nepartikelen in Breedestraat 1Vanuit de winkel met de naam ‘Konfiansa’ (Vertrouwen) werden de namaakgoederen, voorzien van voornoemde merken en logo’s, verkocht. Merkendeskundigenbureau Disosa heeft de artikelen onderzocht en vastgesteld dat het om namaak gaat.
Uit het beslagverlof afgegeven door het Gerecht van Eerste Aanleg op Curaçao valt op te maken dat volgens de merkhouders er sprake is van inbreuk op hun exclusieve (auteurs)rechten, zoals die voortvloeien uit de Merkenlandsverordening 1995 en Auteursverordening. Het importeren, exporteren, doorvoeren, produceren en/of ter verkoop aanbieden dan wel verkopen van namaakgoederen is strafbaar.

De lokale advocaat Wiek Herben treedt namens de merken op tegen handelaren in namaakgoederen op Curaçao, maar ook op Aruba en Sint Maarten. Dit resulteerde onder meer in de beslaglegging in Otrobanda. ,,Dit soort winkels zijn schadelijk voor de echte merken én voor het imago van de eilanden als luxe winkelbestemming voor toeristen”, zegt hij.

Met verlof van de rechter legde de deurwaarder beslag op alle nepproducten in de winkel. Neppe Fendi-zonnebrillen en Nike en Puma-slippers en sieraden, nagemaakte Louis Vuitton-handtassen en Jordan-sokken, imitatie LV-riemen; hele schappen werden leeggehaald. De verkoopster probeerde de deurwaarder en merkenexperts nog te overtuigen dat de producten echt niet zoveel lijken op de ‘echte’ merken; tevergeefs. In totaal werden honderden nepartikelen uit de winkel in beslag genomen.

De eigenaar kan een fikse claim van Disosa verwachten, namens de merken die zijn gedupeerd door de verkoop van deze producten. Indien een winkel niet meewerkt en herhaaldelijk nepproducten blijft verkopen, wordt een civiele rechtszaak aangespannen.
Voor high-end toerisme zijn winkels van echte merken een trekpleister. ,,Door dit soort nepwinkels willen meerdere grote merken zich niet vestigen op bijvoorbeeld Sint Maarten of Curaçao. Daardoor kiezen bepaalde toeristen liever een andere bestemming”, legt Herben uit.

Voor de toeristen die de nepartikelen wel kopen, kan hun vakantie bovendien heel vervelend uitpakken. Volgens de advocaat wordt bij sommige producten niet verteld dat ze ‘nep’ zijn en hele hoge prijzen gevraagd, waardoor de kopers bedrogen uitkomen. In veel landen zijn deze producten bovendien verboden, waardoor de toeristen zelf ook een strafrechtelijke of civiele rechtszaak aan hun broek kunnen krijgen.

Zowel op Aruba, Sint Maarten als Curaçao worden daardoor geregeld beslagleggingen gedaan op nepproducten. Douaniers worden hierbij ook vaak betrokken. Zodat zij nepproducten goed leren herkennen en de invoer ook beter aan banden kan worden gelegd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.