Grote zorgen over kwaliteit van het onderwaterrif

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een groep van ruim veertig bezorgde duikprofessionals heeft een brandbrief gestuurd naar de Staten. Zij schrijven daarin dat ze de achteruitgang van koraalriffen op Curaçao met eigen ogen zien.

duikersOm dit een halt toe te brengen en de riffen te beschermen, roepen zij op tot nieuwe, vergaande maatregelen en het beter handhaven van de bestaande wetgeving.
De duikprofessionals - van onder meer Scubaçao, de Dive Bus, Reef Renewal Curaçao en Curious2Dive - steunen naar eigen zeggen de wens van de Curaçaose Tourist Board (CTB) en de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) om Curaçao als duikbestemming te promoten. ,,Maar wij willen ook wijzen op het feit dat zonder beschermende maatregelen, de riffen van de eilanden waarschijnlijk een vergelijkbaar, onnodig traject van achteruitgang zullen volgen als elders in het Caribisch gebied”, zo staat in de brief.
,,De urgentie van deze kwestie komt voornamelijk voort uit recente rapporten van Carmabi over het verschijnen van een nieuwe koraalziekte (SCTLD) die al riffen in het noorden van het Caribisch gebied heeft vernietigd, de opkomst van pathogene bacteriën in de kustwateren van Curaçao en de schijnbaar niet-gehandhaafde mogelijkheid om alles te bouwen wat men wil in de kustwateren van Curaçao. Terwijl wij, mensen die al tientallen jaren rond Curaçao duiken, riffen hebben zien afnemen, veranderen in samenstelling of juist hetzelfde zien blijven.”
,,Op verschillende plaatsen rond Curaçao, hebben we veel voorbeelden gezien van riffen die veranderen in ‘nieuwe riffen’ of die onveranderd blijven op locaties waar menselijke invloeden relatief klein zijn (bijvoorbeeld Klein Curaçao, Oostpunt-gebied, Rif Marie, Kalki). Met andere woorden, wij geloven dat wanneer lokale stressfactoren zoveel mogelijk worden verminderd, riffen in één vorm of een andere kunnen voortbestaan ondanks de aanwezigheid van ziekten of klimaatverandering, factoren buiten onze controle.” De ondertekenaars geven aan dat ze recente acties van de overheid om betere bescherming te bieden aan de rif-gemeenschappen van Curaçao waarderen.
Tegelijkertijd geeft het duikersplatform aan dat bijna dagelijks een groot aantal (illegale) praktijken waargenomen wordt, dat indruist tegen de ambitie om de riffen te beschermen en Curaçao als opkomende duikbestemming op de kaart te zetten. De duikersorganisaties sommen op: (1) Illegale visserij met sleepnetten komt vaak voor, wat resulteert in de dood en ontbinding van grote vissen (en zeeschildpadden) die populair zijn bij duikers en lokale waterliefhebbers; (2) De overmatige vangst van algenetende vissen (bijvoorbeeld papegaaivissen en doktersvissen) leidt tot ongecontroleerde groei van algen die rifbouwende koralen verstikken; (3) Het voortdurend lozen van rioolwater en afvalwater langs de kust leidt tot een toename van ziektes bij vissen, koralen en zelfs mensen; (4) Illegale speervisserij komt voor rond het eiland. Wanneer autoriteiten worden gebeld, komt er nooit iemand opdagen, wat het gebrek aan handhaving illustreert als het gaat om de bescherming van de mariene hulpbronnen van het eiland; (5) Illegale bouw in Curaçaose kustwateren (bijvoorbeeld Pietermaai) of aan de kust (bijvoorbeeld Jeremi).
Als ‘duikgemeenschap van Curaçao’ doen de auteurs een dringende oproep om een aantal veranderingen door te voeren zoals (1) De handhaving van bestaande wetten die het gebruik van sleepnetten en harpoenen verbieden te verbeteren; (2) Het vangen van alle herbivore vissen (vooral papegaaivissen, ‘gutu’) te verbieden om de overgroei van het rif van het eiland door algen die bacteriële groei bevorderen te beperken; (3) Het dumpen van water dat rioolwater of andere verontreinigingen bevat in de oceaan of kustgebieden te vermijden om de huidige verspreiding van door water overgedragen ziekten onder vissen, koraal en mensen te beperken; (4) Agenten aan te stellen en hen het mandaat te geven om milieuwetgeving te handhaven.
Met het ondertekenen van de brief, onderschrijven in totaal ruim veertig betrokken duikprofessionals het belang van deze maatregelen om de koraalriffen te beschermen


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.