Van onze redactie
Willemstad - Dat inflatie de koopkracht vermindert, vooral wanneer salarissen of pensioenen niet worden geïndexeerd, is algemeen bekend.

cbcsZo begint een persbericht van de Centrale Bank CBCS.
,,Er staan echter weinig mensen bij stil dat inflatie een vergelijkbaar negatief effect heeft op spaartegoeden.” Uit schattingen van CBCS blijkt dat in 2022 het spaargeld van huishoudens bij lokale banken in de monetaire unie in reële waarde is gedaald met ongeveer 146 miljoen gulden.
Dit komt door de recordhoge inflatie, die de spaarrentes overtreft. De Centrale Bank daarover: ,,Als de inflatie de rente blijft overtreffen, zullen de negatieve effecten op de spaartegoeden de komende jaren aanhouden.”
Vanuit economisch perspectief zijn spaartegoeden van huishoudens ‘een belangrijke financieringsbron voor investeringen en voor economische activiteit’, zo legt de CBCS uit.
Uit recente onderzoeken van de Centrale Bank van de monetaire unie die Curaçao en Sint Maarten beslaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat op Curaçao ongeveer 52 procent van de volwassen bevolking een spaarrekening heeft, terwijl dit op Sint Maarten ongeveer 73 procent is.
In december 2022 hielden huishoudens in de monetaire unie in totaal 2,77 miljard gulden aan spaargeld - gedefinieerd als spaar- en termijndeposito’s van huishoudens - aan bij lokale commerciële banken.
De rente op spaartegoeden van huishoudens bedroeg tussen 2017 en 2022 gemiddeld 1,2 procent (spaardeposito’s gemiddeld ongeveer 1,1 procent en termijndeposito's gemiddeld ongeveer 2,0 procent).
De inflatie in de Landen Curaçao en Sint Maarten stijgt echter en bedroeg tussen 2017 en 2022 gemiddeld 3,1 procent (per jaar, red.). ,,Vanwege negatieve reële rentes - het verschil tussen de nominale rente en de inflatie - daalt daardoor de waarde van spaartegoeden”, aldus de CBCS. ,,Uiteindelijk kunnen spaarders met hetzelfde spaargeld minder goederen en diensten aanschaffen.”
Het totale bedrag aan spaargeld van huishoudens in de monetaire unie groeide met bijna 320 miljoen gulden tussen 2020 en 2022. Het nadelige effect van de inflatie wordt geraamd op 179 miljoen in 2022, terwijl de verdiende rente geschat wordt op 33 miljoen. Hierdoor nam de reële waarde van de spaargelden van huishoudens in 2022 met ten minste 146 miljoen af.
,,De CBCS benadrukt dat sparen een belangrijk instrument is om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten en om langetermijndoelstellingen te realiseren.”
Deze analyse is door de CBCS gepubliceerd in de zogeheten Financial Stability notes. De FS-notes zijn een nieuwe reeks beknopte publicaties, bedoeld om het publiek te informeren over verschillende onderwerpen op het gebied van financiële stabiliteit.
Voor mee informatie over de FS-notes zie ook:
www.centralbank.cw/publications/notes-analyses/financial-stability-notes


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.