Rondetafelbijeenkomst: Periodieke dialoog met alle stakeholders

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Periodieke bijeenkomsten rond het thema ‘migratie en arbeidsmarkt’, die kunnen rekenen op actieve deelname van de overheid, sociale partners, het maatschappelijk middenveld en de wetenschap, zijn onontbeerlijk om gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen.

Noodzaak inclDat is een van de belangrijkste conclusies van de strategische rondetafelbijeenkomst die vorige week dinsdag werd georganiseerd door de stichting Human Rights Defense Curaçao (HRDC) in het Avila Beach Hotel. Doel van deze eerste ‘round table’ was het bijeenbrengen van diverse stakeholders en inzicht te krijgen in de manier waarop migranten een bijdrage kunnen leveren aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Curaçao, en met name de arbeidsmarkt.
,,Het blijven negeren van de ernst, complexiteit en reikwijdte van deze maatschappelijke uitdaging is niet langer een optie en is zelfs onwenselijk. Snelle actie is daarom geboden”, aldus HRDC. Door periodieke, resultaatgerichte multi-stakeholdersdialogen kan volgens de deelnemers van de round table een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het uitvoeren en evalueren van beleidsmaatregelen, met als doel een ‘inclusieve en evenwichtige arbeidsmarkt, waar volop aandacht is voor zowel de lokale (arbeids)bevolking als voor (arbeids)migranten en ongedocumenteerde arbeiders’. ,,Van belang daarbij is de onvoorwaardelijke commitment van alle betrokken stakeholders en de bereidheid om duurzame strategische partnerschappen aan te gaan, waarbij niemand uitgesloten wordt in menings- en besluitvorming.”
De rondetafelbijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de vakbondscentrales SSK, CGTC en Solidaridat Sindikal, de ministeries van Economische Ontwikkeling, Justitie, SOAW en Algemene Zaken, de private sector, waaronder de bouw, SER-leden en een Statenlid.
HRDC-directeur Ieteke Witteveen schetste in haar welkomstwoord een beeld van jonge ongedocumenteerde arbeiders die al jaren gedwongen zijn om in de informele sector hun brood te verdienen. ,,Dat veroorzaakt rechteloosheid en illegaliteit. De meeste crisismigranten die voor hulp bij de helpdesk van de mensenrechtenorganisatie aankloppen willen hun - al of niet tijdelijke - verblijf legaliseren en zodoende ook bijdragen aan de economie van Curaçao door onder meer belasting af te dragen en sociale premies te betalen. Door hun onzichtbaarheid wordt dat hen niet gegund”, zei Witteveen.
Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Sean de Boer stond in zijn presentatie stil bij de uitdagingen van de beroepsbevolking. Uit de meest recente statistieken blijkt dat de Curaçaose bevolking afneemt, de vergrijzing toeneemt en de deelname aan de arbeidsmarkt onder de 60 procent blijft steken. De potentiële groep arbeiders is volgens De Boer te klein. De CBS-directeur stond ook stil bij de informele sector, die het statistiekbureau schat op 6 procent. Daarin zijn ongedocumenteerden niet meegenomen.
In 2019 organiseerde de SER het symposium ‘Migration and Socioeconomic Development’ en bracht in 2020 en 2021 naar aanleiding daarvan twee verkenningen uit. Daaruit kwam naar voren - zo vertelde Barbara Perquin, senior adviseur bij de SER - dat een selectief migratiebeleid effectief kan zijn voor het oplossen van tekorten op de arbeidsmarkt, stimuleren van economische groei en het bieden van een alternatief voor de informele sector. Ook werd geconcludeerd dat hoge arbeidsimmigratie een sterk dempende werking heeft op de stijging van de tekorten in het aov-fonds, en dat de bijdrage van migrantenpopulaties in het algemeen een positief effect heeft op de arbeidsmarktsituatie, het opleidingsniveau en het inkomensniveau in Curaçao.
Directeur van de Toelatingsorganisatie (TO) Saresca Nicolaas gaf in haar bijdrage een toelichting op het project ‘Integrashon Responsabel’. Met dit traject, dat eind 2021 afliep, wilde het ministerie van Justitie ongedocumenteerden die voor 13 maart 2020 op legale wijze Curaçao waren binnengekomen de kans geven zich te legaliseren. De criteria om hiervoor in aanmerking te komen - zoals het overleggen van documenten - zijn zodanig dat men verwacht dat ongeveer 35 tot 40 procent van de aanvragen wordt afgewezen. Voor het einde van dit jaar moeten alle 2.700 aanvragen zijn verwerkt.
Randolph ‘Dois’ Gijsbertha, interim-sectordirecteur Arbeid bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, lichtte tot slot de ins en outs van de Landsverordening arbeidvreemdelingenrecht (LAV) toe. Hij gaf aan dat in de toekomst de uitgifte van werkvergunningen aan buitenlandse arbeidskrachten versimpeld en gedigitaliseerd zal worden. Hierdoor wordt de wachttijd voor werkgevers verkort.
De eerstvolgende strategische rondetafelbijeenkomst staat gepland in het eerste kwartaal van 2023.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.