‘Meer bevoegdheden controle vleesproducten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Inspectie voor de Volksgezondheid neemt de touwtjes in handen wat betreft de controle op vlees- en visproducten en krijgt meer bevoegdheden. Bovendien worden de controles geïntensiveerd.

InspectievleesDat heeft inspecteur-generaal Sirving Keli gisteren toegelicht in een openbare vergadering van de Staten. Daarin gaf minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) antwoord op vragen van Statenleden in verband met de 29.333 kilo vlees en vleesproducten waarvan de vervaldatum was verlopen. De producten waren eigendom van groothandel Livoni Agencies en werden op 10, 11 en 12 mei dit jaar in beslag genomen door de afdeling Technische Hygiënezorg (THZ).
Tot nu toe kon de inspectie pas optreden na controles van de afdeling Technische Hygiënezorg (THZ) door opdracht te geven producten in beslag te nemen en al dan niet te vernietigen. Maar in de nieuwe structuur krijgt de inspectie veel meer bevoegdheden voor het uitoefenen van toezicht en handhaving op ‘vleesproducten en overige eet- en drinkwaren’, vanaf de controles tot en met het stopzetten van de verkoop en het uitoefenen van bestuursdwang. De coördinatie gebeurt samen met het personeel van THZ. Door die samenwerking is het mogelijk vaker en op meer plekken te controleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het rommelen met de informatie op etiketten. Nadat producten opnieuw zijn verpakt in kleinere hoeveelheden zijn die nog maximaal drie maanden geschikt voor consumptie, maar nooit langer dan de vervaldatum op de originele verpakking.
De Inspectie voor de Volksgezondheid krijgt de extra bevoegdheden op basis van de bestaande Warenlandsverordening. Volgens minister Pietersz-Janga heeft de regering met de beslissing ingestemd in een Raad van Ministers. Uitvoeringsorganisatie Veterinaire Zaken blijft verantwoordelijk voor het toezicht op rauw, rood vlees en het vlees van pluimvee. De controle van het drinkwater valt onder THZ en Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz). De extra bevoegdheden van de inspectie betreffen dus ‘vleesproducten en overige eet- en drinkwaren’. Inspecteur Keli zegt dat met de nieuwe structuur de hele keten is verzegeld, vanaf de import tot aan de verkoop aan de consument’. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist op basis van een onderzoek en inspectierapport over het opleggen van een boete of gevangenisstraf.
Volgens GMN-minister Pietersz-Janga komt het bijna nooit zo ver dat het OM moet worden ingeschakeld. ,,Ondernemers werken meestal mee en vernietigen op eigen kosten de vervallen producten. Dat gebeurt onder toezicht van THZ.” Vanwege de enorme hoeveelheid producten is er in het specifieke geval van de 29.333 kilo van Livoni Agencies voor gekozen wél aangifte te doen bij het OM. Dat gebeurt nadat inspectie het onderzoek heeft afgerond en de resultaten in een rapport heeft vastgelegd. Hoe het mogelijk is dat zo veel producten ‘over datum’ toch op de markt konden komen, blijft dus nog de vraag. ,,THZ geeft geen enkele container vrij met producten waarvan de vervaldatum is verlopen”, zegt minister Pietersz-Janga stellig. De afdelingen van haar ministerie hebben, zoals alle overheidsinstanties, te maken met een tekort aan personeel. Pietersz-Janga: ,,Daar ligt een grote uitdaging. Van elke drie medewerkers die kiezen voor vervroegde uittreding, kan er slechts een worden vervangen.”
Bij het ministerie van GMN zijn 38 medewerkers belast met toezicht en handhaving van de wetgeving zoals opgenomen in de Warenlandsverordening. Bij Veterinaire Zaken werken twee keurmeesters en bij de inspectie vier medewerkers voor gezondheidsbescherming. Daarnaast zijn er 29 personeelsleden bij de afdeling THZ: 19 vector-controleurs, vier medewerkers voor de keuring, drie voor vergunningen en zes voor voedsel en drinkwaren.

Vlees, de cijfers
,,Geconfisqueerd betekent niet per definitie dat de producten bedorven waren”, benadrukte minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gisteren in een vergadering van de Staten.

  • In de periode van 2017 tot 2022 is in totaal 106.879 kilo vlees en vleesproducten in beslag genomen door Veterinaire Zaken.
  • Op 10, 11 en 12 mei 2022 werd in totaal 29.333 kilo vlees- en vleesproducten in beslag genomen. Die lagen opgeslagen in koelcellen van Dricoma nv en waren eigendom van groothandel Livoni Agencies.
  • De koelfaciliteiten van Dricoma zijn sinds 2019 zes keer gecontroleerd door Veterinaire Zaken: vier keer tijdens een reguliere controle en twee keer na een klacht.
  • In 2020 en 2021 heeft Veterinaire Zaken op het eiland 41 controles uitgevoerd op en 23 in de eerste zes maanden van 2022.

Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.