Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De toeristische sector is momenteel ‘de belangrijkste motor van de groei van de Curaçaose economie’. Toch is er wat Candice Henriquez van de Centrale Bank CBCS betreft nog veel huiswerk: Curaçao dient zich met name te richten op ‘nichemarkten, duurzaamheid en inclusiviteit’.

duurzaamtoerismeHenriquez was gisteren hoofdspreker bij een ledenvergadering van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). Ze sprak over ‘de sterke opleving die we hebben gezien na de ineenstorting te midden van de coronapandemie en de lopende investeringsprojecten in de sector’. Die wijzen volgens de deskundige op het groeipotentieel.
Henriquez is Head Economic Analysis & Research Department bij de CBCS. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, moeten de factoren die de groei van de sector belemmeren worden aangepakt. ,,Ik geloof dat de goedkeuring van een nieuw ontwikkelingsplan voor toerisme ons een geweldige kans biedt om veel van de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd aan te pakken.”
Dit ontwikkelingsplan voor toerisme moet rekening houden met de verschillende trends en vraagverschuivingen in de reisbranche. Volgens Henriquez is er een breed scala aan acties nodig om het toeristisch product verder te verbeteren.
,,Ik richt me met name op de punten nichemarkten, duurzaamheid en inclusiviteit. Curaçao is - zelfs gezien de hoge Caribische standaard - een uniek eiland. De natuurlijke schoonheid en de vriendelijke mensen maken het een bijzondere en verbazingwekkende plek om te bezoeken.”
De spreker deed een oproep er ‘samen voor te zorgen dat we dit bewaren voor de toekomst’, in het belang en voordeel van iedereen die op dit prachtige eiland woont en het bezoekt.
Belangrijke componenten van een toeristisch bestemmingsplan moeten daarom ook duurzaamheid en inclusiviteit zijn. Henriquez legt uit dat duurzaamheid in het toerisme inhoudt dat volledig rekening wordt gehouden met de huidige en toekomstige economische, sociale en milieu-impact van toeristische activiteiten en tegelijkertijd tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van bezoekers, sector, omgeving en gemeenschap.
,,Het begrip duurzaamheid is gebaseerd op drie pijlers. De eerste daarvan is ecologische duurzaamheid, die verwijst naar het behoud en het beheer van onze natuurlijke hulpbronnen. De tweede is economische duurzaamheid, wat betekent welvaart genereren op verschillende niveaus van de samenleving en het adresseren van de kosteneffectiviteit van alle economische activiteiten. Ten slotte is de derde pijler sociale duurzaamheid, wat verwijst naar het respecteren van mensenrechten en het bieden van gelijke kansen voor iedereen in de samenleving; en dat vereist verdeling van inkomsten, met de focus op armoedebestrijding.”
Het begrip inclusiviteit valt, aldus Henriquez, binnen de tweede en derde pijler van duurzaam toerisme. ,,Toerisme kan dienen als motor voor inclusieve groei wanneer het hoogwaardige banen creëert, ongelijkheid vermindert en kansen creëert voor iedereen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.