Van onze correspondent

Oranjestad - De Kustwacht ziet een toename in het illegaal transporten van personen, drugs en wapens in het Caribisch gebied. Daarbij zijn steeds vaker Arubanen betrokken en vaartuigen die een Arubaanse registratie hebben. Dat maakte het hoofd van de Kustwacht Steunpunt Aruba, Randy Paskel, gisteren bekend tijdens een persconferentie bij de marinierskazerne Savaneta.

F02 toename illegale activiteiten Caribisch gebiedSamen met woordvoerder Shalick Clement, die voor de gelegenheid vanuit Curaçao was overgekomen, liet Paskel buiten op het kazerneterrein zes boten zien die door de Kustwacht alleen al in de maand juli zijn gestopt en in beslag zijn genomen. Op de vraag van het Antilliaans Dagblad wat er met de boten gaat gebeuren, zei Clement dat dit een beslissing van het Openbaar Ministerie is. ,,Een aantal boten kan worden geveild, maar gezien de staat waarin de vaartuigen verkeren, zou het heel goed kunnen dat ze worden vernietigd.”

Vier van de zes boten hebben een Arubaanse registratie. Eén boot voer onder de Venezuela vlag. Clement somde op wat er door de boten werd geprobeerd om Aruba binnen te smokkelen. Drugs, vooral cocaïne, soms ook marihuana. Wapens, denk aan pistolen en revolvers en de bijbehorende munitie. Illegale personen, van verschillende nationaliteiten. ,,We noemen ze liever ongedocumenteerde personen”, verduidelijkte Paskel. Kustwachtpersoneel hield Venezolanen, Colombianen en mensen uit de Dominicaanse Republiek aan. In alle gevallen waren het overigens mannen, stelde Clement.

De Kustwacht kijkt niet of de aangehouden personen illegaal slachtoffer zijn, of ze een smokkelaar zijn of dat ze met andere intenties naar Aruba wilde komen. ,,Dat onderscheid maken is niet onze taak. Wij onderscheppen de mensen voordat ze aan land komen. Andere autoriteiten, zoals het Coördinatiecentrum mensenhandel mensensmokkel, is daar alert op en onderzoekt wie de persoon is.

Ook werd vis aangetroffen. Paskel benadrukt dat het in Arubaanse wateren alleen Arubaanse vissers is toegestaan om te vissen. Anderen mogen dat niet. ,,Dus een Venezolaanse boot met Venezolaanse vissers zijn in Arubaanse wateren illegaal bezig.”

Delicten op zee

Het valt de Kustwacht op dat, sinds de pandemie voorbij is, het aantal strafbare delicten op zee weer toeneemt. ,,Door de pandemie werd het rustiger op zee, maar nu zien we de drukte en daarmee ook de georganiseerde criminaliteit toenemen.” De autoriteiten zijn er alert op, maar ze merken dus ook dat de lokale bevolking steeds meer betrokken raakt bij deze situaties. Op de vraag wat de Kustwacht doet om dit aan te pakken, vertelt Paskel dat de controles geïntensiveerd worden. ,,We gaan zelf meer patrouilleren, maar dat doen we samen met andere instanties. We controleren dus ook gericht de Arubaanse boten.” Hij prijst de samenwerking met het Korps Politie Aruba (KPA), de Douane, de politiehonden K9 en het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Daarnaast benadrukt hij ook de samenwerking met Curaçao en de medewerking die het stationsschip Zr.Ms.Groningen geeft. Woordvoerder Clement geeft aan dat personeel van de Kustwacht meevaart op het stationsschip, afhankelijk van welke instantie op dat moment de leiding heeft over inzet in het Caribisch gebied.

,,We zien steeds meer verbetering in de samenwerking met andere diensten die zich ook bezig houden met grensveiligheid”, stelt Paskel. ,,Wat helpt is wat wij informatiegestuurd politie-optreden noemen. We maken veel gebruik van techniek om de inzet gericht te doen.”
Op de vraag wat de bestemming is van de drugs die wordt gevonden, zegt Clement dat Aruba een trampoline is om drugs naar andere bestemmingen te brengen. ,,Een deel is voor de lokale markt, de rest proberen ze verder te transporteren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.