Sleepboot was te groot voor haven en te duur in brandstofgebruik

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Orca VI van het sleepbotenbedrijf KTK (Kompania di Tou Kòrsou Exploitatie Maatschappij) ligt niet meer in de Sint Annabaai en vaart ook niet meer in de wateren rond Curaçao. Het schip is verkocht aan de Griekse reder ProMarine.

F03 Orca VI 2 in 2015,,De Orca was te groot om ingezet te worden in de haven van Curaçao”, zegt een insider. ,,Het is geen havensleepboot, maar voor de lange afstanden.” Het vaartuig met 2010 als bouwjaar werd circa tien jaar geleden aangeschaft door de toenmalige directie van KTK, dat een dochteronderneming is van overheidshavenbedrijf CPA (Curaçao Ports Authority).

De Orca, door Damen gebouwd bij Dumas in het Indonesische Soerabaja, werd aangekocht voor een bedrag van ongeveer 16 miljoen dollar. Naar verluidt is het nu voor een veel lager bedrag, 2 miljoen dollar, verkocht aan de Grieken. Zo verneemt het Antilliaans Dagblad uit goede bron.

Lange tijd is gezocht naar passend werk voor de Orca, bij voorkeur een lange termijncharterovereenkomst. In 2016 en in 2019 slaagde KTK erin om opdrachten voor het schip binnen te slepen, maar beide waren voor slechts korte duur. Zo werd de sleepboot gedurende drie maanden ingezet voor werkzaamheden in de Golf van Mexico. Ook schoot KTK Defensie te hulp door de Orca ter beschikking te stellen voor de rampenbestrijding op Sint Maarten.

De eerst sterk verminderde raffinageactiviteiten tot en met het stilleggen van de Isla-raffinaderij per ultimo 2019, waardoor er nog nauwelijks verkeer van tankers was voor KTK, pakten zeer nadelig uit voor het dochterbedrijf van CPA. De coronacrisis vanaf 2020 deed daar nog eens een grote schep bovenop. KTK, dat geleid wordt door directeur Surldric Rojer, heeft de afgelopen periode noodgedwongen personeel moeten afvloeien.

De Orca VI had eigenlijk ingezet moeten worden op de lange afstanden. In de praktijk bleek dat het schip echter niet goed kon concurreren door de hoge kosten voor bunkering. De Orca gebruikt namelijk marine gas oil, wat een stuk duurder is dan fuel oil. Daarmee had het KTK-schip al bij voorbaat een achterstand ten opzichte van de concurrentie die gebruikmaakte van de goedkopere brandstof.

Na het besluit om de Orca te ‘desinvesteren’, is een langdurig en zorgvuldig proces in gang gezet om met behulp van buitenlandse experts de beste deal op de internationale markt te realiseren. Uiteindelijk is de keuze gemaakt om Orca VI te verkopen aan een onderneming die de boot in Griekenland zal inzetten. Afgelopen weekend verliet de Orca de haven van Willemstad.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.