Rapport: Plan van aanpak in 2022 uitgevoerd, dan eind 2023 problemen opgelost

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dit jaar - tot medio 2022 - moet een plan van aanpak verduurzaming exploitatie Curaçao Medical Center (CMC) zijn uitgevoerd en moeten alle verduurzamingsvoorstellen die betrekking hebben op het CMC per 1 januari 2023 zijn gerealiseerd, met een mogelijke uitloop voor enkele aanpassingen tot 1 juli 2023.

F07 cmc by night DushiDat schrijft de Taskforce Marktordening en Financiering Zorgsector (TMF), onder voorzitterschap van Caryl Monte, in het in januari gepubliceerde rapport ‘Kopzorgen over de zorg’. Het plan van aanpak is volgens het TMF in november 2021 door de ministerraad vastgesteld.

,,Curaçao heeft sinds eind 2019 een nieuw centrumziekenhuis, dat echter sterk verlieslijdend is. Om de verliezen te minimaliseren is een plan van aanpak vastgesteld dat uiteindelijk moet leiden tot een ‘turnaround’ in de verlieslijdende exploitatie van het CMC. Deze strategie moet in 2022 worden uitgevoerd. De ‘turnaround’-strategie kent twee sporen, een financieringsspoor en een doelmatigheidsspoor die samen moeten leiden tot een verduurzaming van de exploitatie van het ziekenhuis vanaf 2023. Wanneer de resultaten zullen zijn bereikt zal het ziekenhuis geen financiële risico’s meer hebben voor de landsbegroting en dus voor de belastingbetaler”, aldus het rapport.

Ten aanzien van het tweesporenbeleid wordt nader geschreven: ,,Voor wat betreft het financieringsspoor moeten maatregelen worden genomen ter verlaging van de financieringskosten en de kosten van de huur van het gebouw. Gebleken is dat de huurkosten en de rentelasten erg zwaar drukken op de begroting van het CMC. Daarvoor moeten oplossingen komen die redelijk voorhanden zijn. Het tweede spoor (doelmatigheid, red.) vereist het nemen van maatregelen die grotendeels zullen volgen uit een doelmatigheidsonderzoek die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal worden uitgevoerd.”

Dat er nu bij CMC zelf maatregelen getroffen moeten worden heeft ermee te maken dat de eerder doorgevoerde hervormingsmaatrelen, die vooral tot doel hadden kosten te besparen om daarmee het CMC te financieren, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. ,,Bedoelde maatregelen moesten ertoe leiden dat in de bekostiging van de gezondheidszorg structurele besparingen ter waarde van ten minste 60 miljoen gulden op jaarbasis door de overheid konden worden gerealiseerd ter compensatie van de hogere exploitatiekosten van het CMC”, zo wordt uitgelegd. Er kan natuurlijk gewerkt worden aan een verbeterd resultaat van deze maatregelen, en dat moet ook gebeuren, maar volgens TMF is het nu ‘noodzaak om eerst werk te maken van de verduurzaming van de thans verlieslijdende exploitatie van het CMC’.

Want, zo wordt aangevoerd, ‘de tekorten van het CMC zijn zo precair dat de continuïteit van de zorg aan met name de basisverzekering ziektekosten (bvz)-verzekerden gevaar loopt’. Het plan van aanpak dat nu uitgevoerd moet worden of mogelijk al uitgevoerd is, is uiteindelijk binnen de Uitvoeringsagenda van het Landspakket Curaçao tot stand gekomen. Ook het College financieel toezicht (Cft) heeft hierop aangedrongen. TMF: ,,Het Cft heeft meerdere malen aan de orde gesteld dat de realisatie van de besparingsmaatregelen verhoogd moet worden, aangezien de exploitatie van het CMC nog steeds zorgen baart, een en ander vanwege de mogelijke impact op de landsbijdrage.” Dat er nu prioriteit gegeven moet worden aan het CMC wordt vanuit het Cft en Nederland ingegeven. Cft bracht in november 2021 advies uit aan de Rijksministerraad (RMR), en de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties kaartte de kopzorg van het Cft aan in de RMR van 17 december 2021, zo wordt uitgelegd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.