Braam (MFK): Verontreinigd voedsel oorzaak ziektes

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat er decennialang structureel producten worden verkocht waarvan de houdbaarheidsdatum ruimschoots is verlopen, brengt de volksgezondheid ernstig in gevaar. Verontreinigd voedsel is een van de grootste oorzaken van de vele ziektegevallen op het eiland.

Vervallen1Dat zei Statenlid Eduard Braam (MFK) gisteren tijdens een openbare vergadering van het Curaçaose parlement. Op de agenda stond een overleg met minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in verband met een recordaantal voedingsmiddelen bij een groothandel waarvan de vervaldatum was verstreken. Bij Livoni Agencies werd op 10, 11 en 12 mei dit jaar 29.330 kilo aan vleeswaren en andere bederfelijke goederen in beslag genomen.
,,Wat is er de afgelopen twintig jaar veranderd?” vraagt Braam, die van beroep huisarts is, zich af. ,,Helemaal niets! De directie van de zaak heeft verontschuldigingen aangeboden en dan is het weer stil.” En dat terwijl met deze wetsovertreding de volksgezondheid ernstig in gevaar wordt gebracht. Want producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen, kunnen verontreinigd raken met bijvoorbeeld bacteriën, parasieten en schimmels. Braam weet uit zijn ervaring als huisarts dat patiënten daardoor allerlei ziektes kunnen oplopen. Van buik-, hoofd- en spierpijn tot ernstige klachten, zoals hoge bloeddruk, allergieën en hart- en longproblemen. ,,Mensen krijgen last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Op de lange termijn kunnen maag- en darmklachten zelfs leiden tot vormen van kanker”, zegt Braam. Het verraderlijke van de zaak is, dat de ziekteverschijnselen zich soms pas na weken of maanden voordoen, waardoor het moeilijk is te achterhalen welk product de boosdoener was. Het MFK-Statenlid roept zijn minister op om in te grijpen en te voorkomen dat etenswaren al besmet het land inkomen. Braam: ,,Want vlees kan dan misschien wel een jaar in een vriezer worden bewaard bij nul graden Celsius, maar niet als het tijdens het importtraject is verontreinigd. Tijdens het transport kan de lading zijn ontdooid bijvoorbeeld.” Braam pleit voor een plan van aanpak van inspectie en wijst erop dat er moderne technieken bestaan om te traceren waar een product geproduceerd is en wanneer. Zo kunnen ook partijen worden onderschept waarvan de vervaldatum in het land van herkomst al was verlopen.
Het betoog van het MFK-Statenlid krijgt bijval vanuit de oppositie. PAR-Statenlid Ana-Maria Pauletta is in het specifieke geval waar de vergadering over gaat vooral verontwaardigd over het feit dat de groothandel de intentie had om de producten waarvan de vervaldatum was verlopen gewoon te verkopen. ,,Dat maakt de zaak zo pijnlijk”, zegt Pauletta. ,,Het vertrouwen van de consument is geschaad. Die moet er vanuit kunnen gaan dat een voedingsmiddel de kwaliteit heeft die je mag verwachten en dat het de gezondheid niet in gevaar brengt.” Niet alleen het vertrouwen in de ondernemer heeft een deuk opgelopen, ook dat in de overheid. Pauletta: ,,Mensen vragen zich af waarom de overheid niet heeft ingegrepen, hoe het kan dat de producten er zijn.” De kwestie heeft geleid tot verontwaardiging, maar ook boosheid. ,,Daar moeten we aandacht voor hebben”, beseft Pauletta. ,,Als parlement moeten we laten zien dat we dit soort zaken werkelijk categorisch afwijzen en als het nodig is de wetgeving aanpassen. Dit mag nooit meer voorkomen.”
Giselle Mc William (MAN) wijst nog op het verschil tussen de datum voor ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en voor ‘te gebruiken tot’ (TGT). Informatie op de website www.gezondeten.nl ondersteunt dit standpunt. Daar staat dat ‘producten met een verstreken TGT-datum moeten worden weggegooid om te voorkomen dat consumenten er ziek van raken’. Maar na het verlopen van de THT-datum is dat niet nodig, mits de kwaliteit nog voldoende is. Ook Mc William is er voorstander van om op die manier, op een verantwoorde manier, verspilling te voorkomen. Zij wil van de minister weten wat het ministerie van GMN doet om de bevolking bewust te maken van het verschil tussen de THT- en TGT-datum en hoe een etiket moet worden gelezen. ,,Dat heb je als consument zelf in de hand”, zegt Mc William. ,,Producten met een vervallen THT-datum kunnen na vervaldatum vaak nog gebruikt worden en zouden tegen een gereduceerde prijs moeten worden aangeboden. Daarmee wordt ook voorkomen dat een leverancier beslist die voedingsmiddelen in het buitenland te verkopen.” Wat is het beleid van de minister, wil Mc William weten. ,,Kan dat gereguleerd worden?”

Drie weken voor antwoorden
De openbare vergadering van de Staten werd gisteren geschorst na de eerste ronde waarin de Statenleden hun vragen aan minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) hebben voorgelegd. De GMN-minister zei ‘gezien het aantal en de aard van de vragen’ drie weken nodig te hebben om haar antwoorden te formuleren. In een brief van 24 mei die Statenvoorzitter Charetti America-Francisca op 7 juni heeft ontvangen, geeft Pietersz-Janga al wel antwoord op enkele vragen van Statenlid en partijgenoot Gilbert Doran. De GMN-minister bevestigt dat de in beslag genomen producten (29.333 kilo) op 10, 11 en 12 mei zijn vernietigd op de landfill en zegt dat het multidisciplinaire team in actie kwam na een anonieme klacht over groothandel Livoni Agencies aan de Kapiteinsweg.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.