‘In afwachting van repatriëringsvlucht’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een deel van de 300 Venezolanen die op 21 en 22 december onverwachts niet terug konden vliegen naar Venezuela, is ondergebracht op het terreinen van de raffinaderij.De Venezolaanse regering gaf op het laatste moment geen toestemming voor de vluchten.

F02 Noodopvang VenezolanenDonderdag liet de Curaçaose overheid in een persbericht weten dat de repatriëringsvluchten niet door konden gaan. Een deel van de Venezolanen was speciaal daarvoor vanuit Bonaire naar Curaçao gekomen. Diezelfde dag heeft minister van Justitie Gilmar Pisas (MFK) gesprekken gevoerd met het consulaat-generaal van Venezuela. In verband met de omikronvariant van het coronavirus heeft de overheid van Venezuela de inreisvoorwaarden aangescherpt, maar die nieuwe eisen waren nog niet officieel naar buiten gebracht. Met behulp van de ambassade in Caracas wordt nu via diplomatieke weg een oplossing gezocht, aldus de Curaçaose regering in een persbericht.
Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao (HRDC) waren er gisteren nog ongeveer veertig Venezolanen, onder wie kinderen van vier en vijf jaar, die ín het onderkomen op het Isla-terrein’ verbleven. Enkele van de Venezolaanse passagiers uit Bonaire zijn teruggekeerd naar Bonaire. Witteveen: ,,Maar er zijn anderen die zaterdag via een alternatieve route naar Colombia zijn vertrokken. Zij bereiken Venezuela waarschijnlijk te voet.” Ook gisteren zouden weer vijf Venezolanen op die manier hun vaderland proberen te bereiken.
Witteveen maakt zich vooral zorgen over de ‘gevangen vluchtelingen en crisismigranten in gevangenis SDKK’. ,,Het merendeel zou gedeporteerd worden naar Venezuela. Zij zijn het meest wanhopig en in hongerstaking.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.