Flink afgenomen wachtlijst CMC nog altijd aanzienlijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De wachtlijst voor operaties in het Curaçao Medical Center (CMC) is de afgelopen weken flink afgenomen, van 1.646 begin november tot 1.421 afgelopen week. De achterstand is met dit aantal echter nog altijd wel aanzienlijk.

F03 1400 wachten operatie 1 CMCHet merendeel betreft SVB-verzekerden (Sociale Verzekeringsbank). Op 1 november waren dat er 1.539 die bvz-verzekerd (basisverzekering ziektekosten) zijn via de SVB en op de wachtlijst van CMC stonden. Enkele dagen terug stond die teller op 1.333.
Dat blijkt uit cijfers die het Antilliaans Dagblad heeft ingezien. Voor de korte termijn stonden er eind vorige week 294 operaties gepland. Het gaat hier om zogeheten ‘electieve patiënten’; dus planbare operaties. Alle acute en direct noodzakelijke operaties zijn de afgelopen periode wel uitgevoerd.
De inspecteur-generaal Volksgezondheid, Sirving Keli, wordt constant door het CMC geïnformeerd over de stand van zaken. Door een in de ogen van het ziekenhuis ontoereikend zorgbudget van de SVB moest de directie beslissen de electieve operaties uit te stellen, om de acute en essentiële zorg te kunnen blijven voortzetten.
In november en in december ontving het CMC tweemaal een voorschotbedrag van 4,1 miljoen gulden. De eerste keer van de SVB en voor december kwam dat direct uit de Landskas van het ministerie van Financiën, omdat de SVB de gelden op korte termijn niet kon vrijmaken.
De voorschotten zijn enkel en alleen bedoeld om een inhaalslag te realiseren ten aanzien van de electieve operaties van SVB-verzekerden; dus niet voor de overige, particulier verzekerde patiënten.
De specialisatie met de grootste wachtlijst betreft orthopedie (378) gevolgd door oogheelkunde (280), maar over deze laatste categorie berichtte deze krant al dat het CMC geen budget heeft voor oogheelkunde. Toch start het ziekenhuis met oogoperaties, om te voorkomen dat mensen blind worden als gevolg van cataract.
Bij chirurgie stonden er vorige week nog 217 op de wachtlijst, gevolgd door gynaecologie (159), urologie (127), KNO ofwel keel-, neus- en oor- (88) en neurochirurgie (61). Er zijn nog meer specialismen met een wachtlijst.
Eind november was de achterstand het hoogst; toen bedroeg de wachtlijst voor de OK (operatiekamers) zelfs 1.678. Het merendeel zijn SVB-patiënten. Maar naast particulier verzekerden, zijn er ook die voor eigen rekening een operatie ondergaan of van de andere eilanden komen (Bonaire en Sint Maarten).
De leeftijdsgroep met de meeste patiënten op de CMC-wachtlijst betreft de categorie van 60 tot 69 jaar, gevolgd door 70 tot 79 jaar en daarna die van 50 tot 59 jaar en - verder aflopend - 40 tot 49 jaar.
De wachtlijsten zijn zeker niet alleen het resultaat van onvoldoende financiële middelen (ontoereikend zorgbudget) om aan de gevraagde zorg te voldoen. Ook de coronagolf op Curaçao eerder dit jaar, in april en mei 2021, met wekenlang een overvolle covid-afdeling en een intensive care (IC) die maximaal was opgeschaald, zorgde ervoor dat veel electieve operaties geen doorgang konden vinden.
Intussen stijgt het aantal coronapatiënten op de afdeling en in de IC opnieuw. CMC-directeur Gilbert Martina sprak hierover vorige week zijn zorgen uit: ,,De toename van de corona-opnames zal, indien deze doorzet, helaas tot gevolg hebben dat electieve operaties afgeschaald moeten gaan worden om capaciteit vrij te maken voor covid-zorg en dan zullen de wachtlijst opnieuw oplopen.”
Op de tweede kerstdag waren elf personen met Covid-19 opgenomen, waarvan zes op de IC. Daarmee is de reguliere IC-capaciteit al bereikt. Het is afwachten hoe deze trend zich de komende dagen en weken ontwikkelt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.