Bijeenkomst TNO-delegatie en counterparts Curaçao

Van onze redactie
Willemstad - De Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad organiseerde deze week bij de ambtswoning van de Vertegenwoordiger een welkomstbijeenkomst voor een delegatie van bedrijven uit Nederland en hun Curaçaose counterparts.

vnw2Het ging om vertegenwoordigers van TNO, het Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam), Van Oord en de VDL Groep. Deze groep heeft al langer belangstelling voor het eiland en onderzoekt mogelijkheden tot investeringen. Ook premier Gilmar Pisas (MFK) van Curaçao was hierbij aanwezig. Onder het genot van een hapje en drankje konden aanwezigen met elkaar in gesprek.

‘Partijen met elkaar verbinden’
 ,,Het is een kans voor zowel Curaçao als het bedrijfsleven in Nederland als een bijdrage kan worden geleverd aan het verbinden van relevante partijen met elkaar, die met elkaar willen samenwerken en de economie op Curaçao willen stimuleren”, zegt Erwin Arkenbout, de Vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Vertegenwoordiging doet er verslag van op Facebook. Een delegatie bestaande afgevaardigden vertegenwoordigers van TNO, het Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam), Van Oord en de VDL Groep is deze week op Curaçao.
,,De groep heeft al langer belangstelling voor het eiland en onderzoekt mogelijkheden tot investeringen, met name in duurzame energieopwekking, mogelijkheden tot ontwikkeling van de haven en het toepassen van innovatieve technologieën op Curaçao”, meldt de Vertegenwoordiging.
Het programma van de groep wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op Curaçao samen met overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK). Er is al een jarenlange samenwerking tussen TNO en RdK. Momenteel gebeurt dat specifiek op het gebied van het Living Lab Curaçao Project. Doel hiervan is om een slim energiebeleid op te zetten in plaats van de huidige niet-hernieuwbare energievoorziening van Curaçao.
Nu er sinds medio juni 2021 een nieuwe regering zit, het kabinet-Pisas (MFK/PNP), is het bezoek aangegrepen om ‘de ambitie te herbekrachtingen, te investeren in samenwerking en aldus ook een impuls te geven aan de nadere concretisering van de mogelijke vervolgstappen in het Living Lab Curaçao Project’, zo citeerde het Antilliaans Dagblad eerder deze week secretaris-generaal Xavier Prens van MEO.
Met duurzame energievoorziening worden ook nieuwe banen gecreëerd en innovatieve en socio-economische ontwikkelingen gestimuleerd. ,,Het Nationaal Energiebeleid van Curaçao stelt de doelstellingen en prioriteiten vast voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Het beleid is erop gericht de Curaçaose energiesector efficiënter, transparanter en minder afhankelijk te maken van de invoer van fossiele brandstoffen.”
De Vertegenwoordiging doet geen verslag van concrete afspraken en/of resultaten. Wel dat Vertegenwoordiger Arkenbout ‘terugblikt op een aangename avond’.

Ondertekeningsceremonie
Het bezoek van TNO en de Nederlandse bedrijven die meedoen in het Living Lab-initiatief wordt vandaag afgesloten met een ondertekeningsceremonie en lunch aangeboden door Refineria di Kòrsou (RdK). In het kader van het Living Lab Curaçao Project worden diverse documenten ondertekend. Het gaat allereerst om ‘Op weg naar een Living Lab Curaçao Fase 2’; in samenwerking met de University of Curaçao (UoC) is een eerste rapport gepresenteerd van fase 1. Wat nu in fase 2 volgt is het onderzoek. Verder is er de ondertekening van het ‘MoU UoC’ (Memorandum of Understanding), gevolgd door het ‘MoU Sargassum’ en het ‘Addendum op het Ambitiedocument’.
Dit alles vindt plaats op het nieuwe kantoor van overheids-nv RdK, namelijk aan de Ruysdaelstraat, op het terrein van de raffinaderij. De uitnodiging is namens secretaris-generaal Prens van MEO.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.