Versoepelingen op meerdere fronten
Uitgangspunt blijft: drukte voorkomen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drukte voorkomen. Dat blijft voorlopig het uitgangspunt bij het loslaten van de voorzorgsmaatregelen. De cijfers maken het mogelijk om meer toe te staan, maar altijd onder voorwaarde dat mensen zich houden aan de basisregels om besmettingen te voorkomen.
Zoals in het weekeinde al werd aangekondigd heeft demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren meer versoepelingen bekendgemaakt. Die gelden vanaf morgen. Uitganspunt is dat drukte, zowel in openbare ruimtes als thuis, moet worden voorkomen. De avondklok, toke de keda, is van 21.00 uur verschoven naar 23.00 uur. Daarnaast zijn er uiteenlopende versoepelingen, maar altijd onder bepaalde voorwaarden en met de boodschap: afstand houden, zo nodig een mondkapje op en de hygiëneregels in acht nemen. Dus zijn de stranden weer open van 4.30 uur tot 20.00 uur, maar alleen voor groepen van maximaal vier personen of mensen die bij elkaar in huis wonen. Feesten en BBQ’en is niet toegestaan. Restaurants blijven tot 22.00 uur open en mogen ook binnen klanten ontvangen, maar de tafeltjes moeten minimaal twee meter uit elkaar staan en maximaal vijftig procent van de capaciteit mag worden bezet. Horecagelegenheden zonder restaurantvergunning moeten nog even doorbijten; zij mogen alleen aan tafeltjes met maximaal vier personen drankjes serveren en moeten de deuren alweer om 20.00 uur sluiten. Ook van eigenaren van de trùk’i pan wordt nog wat geduld gevraagd met de restrictie van uitsluitend ‘delivery’ en ‘curbside pick-up’.
Voorzichtig mogen weer wat meer mensen tegelijk bij elkaar zijn, zolang het maar niet uitdraait op feestpartijen met harde muziek. In openbare ruimtes geldt nog onveranderd een maximum van vier personen, maar mensen mogen thuis, buiten in de tuin of op de porch, tien gasten ontvangen. Sporten mag weer overal; buiten, onder voorwaarden, met publiek, maar binnen blijven de tribunes voorlopig leeg.
Het stap voor stap loslaten van de maatregelen, gaat hand in hand met de nationale dialoog, Asamblea Bibando, die vorige week heeft plaatsgevonden. ,,Als crisisteam hebben we geluisterd”, zegt premier Rhuggenaath. ,,Wat we nu hebben besloten is gebeurd na overleg met vertegenwoordigers van de verschillende sectoren. En natuurlijk hebben we bij onze afwegingen meegenomen dat de algemene wens op het eiland is om weer terug te gaan naar een normaler leven.” Maar dat de regering heeft toegegeven aan druk van buiten, daarvan is geen sprake. Rhuggenaath: ,,We nemen beslissingen op basis van wetenschap en overleg. Het eiland moet weer open, maar dat moet wel gebeuren op een verantwoorde en veilige manier.”
De versoepelingen gelden voor iedereen. De regering maakt geen onderscheid tussen mensen die wel en mensen die niet zijn gevaccineerd. ,,Juist omdat we de keuze van eenieder respecteren”, zegt Rhuggenaath. Dat geldt ook voor de verplichting van een PCR-test voor vertrek uit Nederland en andere landen met een hoog risico in combinatie met een antigeentest op de derde dag na aankomst. ,,Na vaccinatie ben je beschermd tegen een coronabesmetting maar nooit honderd procent”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. ,,Versoepelen kan als we naar de cijfers kijken, maar we moeten behoedzaam blijven.” Dat heeft te maken met de varianten die besmettelijker zijn dan het oorspronkelijke coronavirus en de kans om besmet te raken in landen met veel besmettingen, zoals nu bijvoorbeeld Nederland. ,,Met de antigeentest na aankomst bouwen we extra veiligheid in. Een reiziger die met een nieuwe variant is besmet, kunnen we snel traceren en isoleren.”
De nationale dialoog met vertegenwoordigers van verschillende sectoren over ‘hoe nu verder in een wereld met Covid-19’ heeft een aantal resoluties opgeleverd met voorstellen voor de korte en middellange termijn. Volgens Rhuggenaath worden de acties die zijn genoemd in kaart gebracht en binnenkort gepresenteerd. ,,Professionals die meededen aan de sessies hebben ook aangeboden te helpen bij de uitvoering van het plan.”