Van onze correspondent
Den Haag - Officiële mededelingen zijn er nog niet gedaan, maar de kans dat het negatieve Nederlandse reisadvies (code oranje) voor de Caribische eilanden morgen wordt opgeheven is groot. De eilanden zullen dan code geel krijgen, wat betekent dat vakantiereizen weer mogelijk zijn, al blijft het oppassen.
De enige zekerheid die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid inmiddels heeft gegeven is dat Bonaire vanaf volgende week geen hoogrisicogebied meer is. De verplichte coronatest voor reizigers van Bonaire naar Nederland wordt woensdag opgeheven.
Omgekeerd geldt voor alle eilanden tot morgen nog code oranje, dus reis alleen als het strikt noodzakelijk is. Op de persconferentie van het Nederlandse kabinet werd dinsdag aangekondigd dat dit reisadvies vanaf morgen vervalt. Sommigen reageerden teleurgesteld toen de kleurcodes voor de eilanden woensdag nog steeds op oranje stonden. Waarschijnlijk het gevolg van een misverstand, omdat de wijzigingen pas zaterdag (morgen) ingaan.
Welke landen overgaan naar code geel, of zelfs groen, wordt pas na middernacht Nederlandse tijd bekend. Bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tipten De Telegraaf al dat Bonaire geel zal worden, maar waarschijnlijk geldt dat ook voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten, want overval zijn de besmettingen fors gedaald. Op Saba en Sint Eustatius zijn helemaal geen actieve besmettingen, zodat die in principe code groen kunnen krijgen.
Minister De Jonge houdt nog wel een slag om de arm. Hij benadrukte in zijn brief aan de Tweede Kamer dat reizen op eigen risico is, omdat situaties snel kunnen wijzigen. Ook waarschuwde hij dat elk land of eiland zijn eigen regels kent en dat daarom testen en quarantaines na aankomst nog steeds verplicht kunnen zijn, bijvoorbeeld wegens de besmettingssituatie in Nederland.
Reisadviseurs raden aan goed voorbereid te zijn op mogelijke vervroegde terugkeer en om de verzekering goed te checken. Bij een noodgedwongen langer verblijf door bijvoorbeeld het sluiten van grenzen worden meestal niet alle extra kosten vergoed. Intussen melden onder andere TUI en Corendon dat het aantal boekingen en informatieverzoeken na de persconferentie van dinsdag direct explosief steeg.
In een brief aan de Kamer schetst De Jonge ook het actuele beeld op de Caribische eilanden. Dat wordt steeds positiever nu na het aantal besmettingen ook de bezetting van ziekenhuisbedden, zowel op de verpleegafdelingen als ic’s, en ook de ‘positivity rate’ is gaan dalen. Over de extra zorgmedewerkers die vanuit Nederland naar de eilanden zijn afgereisd, schrijft de minister dat de laatsten morgen terugkeren. Personeel dat via uitzendbureaus is ingezet blijft nog wel.