Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met de versoepelingen van de coronamaatregelen, lokaal maar ook internationaal, komt ook het vliegverkeer van en naar Curaçao weer op gang.
Sommige luchtvaartmaatschappijen waren trouw blijven doorvliegen, zoals de KLM, en zullen de frequentie de komende periode verder opvoeren. Anderen zullen de vliegverbindingen heropstarten na een stille periode in verband met de Covid-19-pandemie. Ook zijn er geheel nieuwe verbindingen.
,,Wat van belang is, is dat al onze airlinepartners van vóór de pandemie weer op Curaçao zullen vliegen”, zegt Peggy Croes, chief marketing officer van Curaçao Airport Partners (CAP) desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.
Ze somt de meest recente ontwikkelingen op. Zoals ten aanzien van Copa Airlines, die een heropstart heeft aangekondigd. ,,Panama-Curaçao tweemaal per week non-stop vanaf 5 juni aanstaande. In juli en augustus wordt dat viermaal per week.”
Jetstar, een nieuwe klant van CAP, vliegt met ingang van 1 juli éénmaal per week non-stop tussen de Curaçaose luchthaven Hato en de Jamaicaanse hoofdstad Kingston.
Air Belgium, óók nieuw, verbindt Brussel/Charleroi vanaf 3 juli tweemaal per week via Martinique met Curaçao. West-Europa is voor Curaçao een voornaam gebied waar toeristen vandaan komen.
Wat betreft TUI spreekt Croes over een ‘uitbreiding’: naast Amsterdam-Curaçao tweemaal per week rechtstreeks, nog vijf additioneel per week via Aruba of Bonaire. ,,Dus weer dagelijks”, concludeert de marketingfunctionaris. De uitbreiding van TUI houdt verband met ‘code geel’ voor de pakketreizen. Het is echter nog niet het ‘oude niveau’; afgelopen december was de TUI-planning om wekelijks zo’n tien tot elf keer op Hato te landen, maar het begin is er.
Verder breidt ook KLM vanaf juli uit, vervolgt Croes: ,,Amsterdam-Curaçao elf keer per week zonder tussenstop. Plus driemaal Amsterdam-Curaçao via Sint Maarten.”
CAP is nog in afwachting van een definitieve startdatum voor Wingo, die vanaf de Colombiaanse hoofdstad Bogota vliegt, en hetzelfde geldt voor Caribbean Airlines met Port-of-Spain op Trinidad als thuishaven.
American Airlines verzorgt alweer een tijdje de dagelijkse verbinding tussen Curaçao en Miami, maar het is nog even wachten totdat ook weer de tweede dagelijkse vluchten terug zijn. American vliegt éénmaal per week van Charlotte en terug.
JetBlue, eveneens uit de Verenigde Staten, heeft de vluchten hervat en zit op een frequentie van driemaal per week van en naar JFK in New York. Aldus Croes.
Voor Canada daartegen moet nog geduld worden geoefend. De marketingtop van de Curaçaose luchthaven zegt dat ‘Air Canada en WestJet in het winterseizoen 2021/22 weer worden verwacht’.
Ook Avianca is weer begonnen te vliegen op Hato en doet dat momenteel elke week twee keer vanaf Bogota. CAP hoopt en verwacht dat het aantal Avianca-vluchten weer opgevoerd zullen worden tot een (vrijwel) dagelijkse directe verbinding.
Tot slot de lokale vliegmaatschappijen: JetAir doet vanuit Curaçao twee tot drie keer per week Sint Maarten aan en vliegt wekelijks naar Port-au-Prince op Haïti en ook wekelijks Santo Domingo. Vanuit de Dominicaanse hoofdstad vliegen ook Sky High en Air Century, aldus een mededeling op de CAP-website.
Winair van Sint Maarten zit vooralsnog op één wekelijkse verbinding Sint Maarten-Curaçao-Aruba en terug.
Divi Divi Air en EZAir hebben met hun relatief kleinere vliegtuigen hoge frequenties. Divi voert vier tot zes dagelijkse vluchten Curaçao-Bonaire uit en vijf Curaçao-Aruba. EZAir zit op het moment op zes keer per week Curaçao-Bonaire, vijf keer per week Curaçao-Aruba en vliegt wekelijks twee keer Curaçao-Barranquilla in Colombia.
,,De vluchtschema’s blijven altijd ‘subject to change’, zoals dat heet. Voor de meest accurate informatie kan men het beste contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij”, benadrukt Croes in gesprek met deze krant.
,,Als alles meezit, mikken wij op een zonnige zomer. Dit versterkt onze verwachting dat het passagiersverkeer in de tweede helft zal toenemen en dat we een voorzichtige groei aan het eind van 2021 zullen zien ten opzichte van coronacrisisjaar 2020.”