Van een onzer verslaggevers
Willemstad - InterCaribbean Airways, gevestigd op de Turks- & Caicoseilanden, is de tweede gegadigde voor de overname van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air.
Tot nu toe was de naam van de tweede overnamekandidaat niet bekend. Insel Air is erg blij met de serieuze interesse van InterCaribbean. Anders dan de eerste gegadigde - One Laser Group (OLG), die bestaat uit voornamelijk Venezolaanse ondernemers/investeerders werkzaam in Florida met beperkte kennis van en ervaring in de luchtvaart - is InterCaribbean een bestaande airline met eigen vliegtuigen en een lange geschiedenis die teruggaat tot 1991.
Trevor Sadler, ceo van InterCaribbean, bevestigt tegenover het Antilliaans Dagblad de belangstelling. Hij staat vijf jaar aan het hoofd van het vliegbedrijf. InterCaribbean is nu nog voornamelijk actief in het noordwestelijk deel van het Caribisch gebied, maar wil via Insel op Curaçao - en de mogelijkheden die de diverse vrijheden in de luchtvaart (rechten) hiermee bieden - de vleugels verder uitslaan.
De kracht van InterCaribbean, dat werd opgericht als InterIsland Airways Charter Services en later tot 2013 Air Turks & Caicos heette, is het aanbieden van een grote hoeveelheid vliegfrequenties met relatief kleine toestellen: de DHT-6 Twin Otter (19 passagiers) en het ‘vlaggenschip’ de Embraer 120 (30 passagiers).
InterCaribbean, zoals de maatschappij sinds 2013 werd gedoopt, vliegt onder andere op bestemmingen in Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Bahama’s en Puerto Rico. Het bedrijf opereert onder het AOC (air operator’s certificate) nummer CAA/TCYOO4/5, een vliegvergunning waarmee het overal in de Cariben kan landen, waaronder ook in Cuba, de Verenigde Staten en de VS-gebieden.
De (ver)koop van Insel Air International, dat sinds maart vorig jaar surseance van betaling verleend kreeg, zal in verband met vergunningen gestructureerd moet worden als een aandelentransactie, zo verklaarde eerder de door het gerecht aangewezen bewindvoerder. Dat betekent dat de huidige aandeelhouders hun aandelen zullen moeten overdragen aan de koper. De ter beschikking te komen koopprijs zal vervolgens bestemd moeten worden voor de crediteuren.
De (ver)koop is gericht op de totstandbrenging van een crediteurenakkoord. Eén van de vereisten daarbij is dat de uitkering aan crediteuren ‘voldoende verzekerd’ is, aldus bewindvoerder Rogier van den Heuvel. ,,Uiteindelijk zal de mate van zekerheid die geboden kan worden één van de beslissende punten zijn voor de vraag of ik als bewindvoerder een akkoord bij de crediteuren kan aanbevelen.”
De Venezolaans/Amerikaanse One Laser Group (OLG) dacht eerder nog aan een dealstructuur waarbij uitkeringen aan crediteuren naar zijn inzicht ‘onvoldoende verzekerd’ waren, waarna OLG is gaan werken aan het bijstellen van het bod. InterCaribbean Airways uit Turks & Caicos, met oprichter en eigenaar Lyndon Gardiner (1967) aan het hoofd van de Raad van Commissarissen, is een vliegonderneming die bekend is met de luchtvaartwereld.
www.intercaribbean.com