Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Beide catamarans van Bounty Adventures zijn zondag door de autoriteiten aan de ketting gelegd.
De Jonalisa en de Jonalisa To vertoonden zo veel gebreken dat zij niet verder mochten varen. De touroperator krijgt twee weken de tijd om de vaartuigen weer scheepsvaardig te maken.
Dit is het resultaat van een grootscheepse controle door het multidisciplinair team, bestaande uit Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de scheepsvaartinspectie. Zij zijn zondag in de vroege ochtenduren alle boten gaan gecontroleerd die tours aanbieden naar bijvoorbeeld Klein Curaçao.
Projectleider van het multidisciplinair team namens SBAB, Angelo Pichardo, kan alleen aan deze krant bevestigen dat het gaat om twee catamarans van dezelfde maatschappij, maar goede bronnen weten te melden dat het de vaartuigen van Bounty Adventures betreft. Voorbeelden van gebreken zijn bijvoorbeeld niet goed werkende radioapparatuur en radarsystemen, gescheurde voorruiten, verroeste brandblussers, onvoldoende reddingsvesten en kapotte verlichting.
Ook bij alle andere boten waren één of meerdere zaken niet in orde, zo vertelt Pichardo. De touroperators van deze vaartuigen kregen een waarschuwing en mochten doorvaren op voorwaarde dat bij een volgende controle niets meer op te merken is.
Het multidisciplinair team heeft tijdens de controle van afgelopen zondag tevens verschillende boten aangehouden, die niet geregistreerd waren voor commercieel gebruik. ,,Deze zijn meteen gestopt”, aldus Pichardo. ,,Zij moeten zich eerst registreren en zich aan de voorschriften houden die veel strenger zijn dan voor privéjachten.”
Het is de tweede keer in één week dat de autoriteiten gezamenlijk controles hebben gehouden op het water en de projectleider namens SBAB kondigt aan dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren. ,,Het blijkt heel erg nodig te zijn. Er gaan een heleboel dingen fout”, is de enige conclusie die hij na deze eerste ervaringen kan trekken.
Behalve de technische mankementen zijn er volgens Pichardo aanwijzingen dat mensen schildpadden vangen om er als ‘trofee’ mee op de foto te gaan en ze daarna - nog met haak in de mond - terug in het water te gooien. Ook zou er afvalwater in zee worden geloosd. ,,Er is van alles dat mis gaat en daar willen wij strenger op controleren. Dit moet stoppen, want het is gevaarlijk. We willen optreden voordat er echt iets fout gaat en het te laat is”, meldt de projectleider.
Het management van Bounty Adventures bleek gisteren, na verschillende pogingen van deze redactie, niet in staat om commentaar te leveren op de bevindingen van het multidisciplinair team.