Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Amper 36 leerlingen hebben zich voor het nieuwe schooljaar aangemeld bij opleidingsinstituut Feffik, zo schrijft Statenlid Gibi Doran van de oppositiepartij MFK in een schriftelijke verklaring.
Normaal gesproken zijn er tussen de 200 en de 250 aanmeldingen voor het opleidingsinstituut.
Het Statenlid stelt dat de aanmelding het resultaat is van een negatieve publiciteitscampagne die erop was gericht om het opleidingsinstituut te sluiten. Doran vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er beelden worden getoond om promotie te maken voor een nieuwe ambachtsschool terwijl de leslokalen in werkelijkheid niet zo eruitzien. Hij wijst er ook op hoe er in het verleden felle discussies zijn gevoerd en dat er zelfs manifestaties waren en acties om de enige ambachtsschool op Curaçao open te houden.
,,Op het laatste moment is er besloten op Feffik open te houden zodat leerlingen zich konden inschrijven, en wel uiterlijk op 13 augustus 2018. Ouders moeten het bedrag van 650 gulden meteen betalen zodat het kind aan het schooljaar kan beginnen, men kan geen beroep doen op gratis onderwijs en er is ook niet de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. De bedoeling van minister Alcalá-Wallé en het kabinet-Rhuggenaath en van de Democratische/Nationale Dialoog om Feffik te sluiten, zorgt ervoor dat de toekomst onzeker is voor jongeren die hun opleiding willen vervolgen bij Feffik. Niemand wil aan een studie beginnen om die daarna te onderbreken.”
Ouders hebben onvoldoende informatie over wat er in het komend schooljaar bij Feffik gaat gebeuren in het geval zij niet erin slagen om voor de deadline het schoolgeld van 650 gulden te betalen, aldus de parlementariër. Het Statenlid concludeert dat er van de regering uit opzet in het spel was, voorbedachte rade. Het plan was om Feffik te sluiten en een nieuw instituut op te zetten, dat instituut wordt door een buitenlandse groep geleid die de zaak wil overnemen, aldus Doran.
De vraag is wanneer studenten de prioriteit hebben en de mens echt centraal wordt gesteld, zo merkt de politicus op. ,,Wat is belangrijker, de studenten of plannen om ons onderwijssysteem te benadelen? Geen enkele instantie kan ons informatie geven of de werkzaamheden al plaatsvinden voor deze nieuwe school die operationeel moet zijn bij aanvang van het schooljaar. Als deze nieuwe school niet afkomt, moeten de leerlingen dan thuisblijven of een ander curriculum volgen bij een zogenaamde faciliteit bij de Nilda Pintoschool?”
Er heerst verwarring, instabiliteit en er is wanbeleid binnen het onderwijs, de belangrijkste pijler voor de Curaçaose jongeren, dat is intriest, aldus Doran.