Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Willemstad - De Koninklijke Marine krijgt twee nieuwe multipurpose-fregatten en een tweede bevoorradingsschip.

Marine vervangt fregattenDat heeft Defensie bekendgemaakt, nadat staatssecretaris Barbara Visser haar wensen per brief had gedeeld met de Tweede Kamer.

De Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Van Amstel, die regelmatig in het Caribisch gebied zijn geweest als stationsschip, zullen vervangen worden en het ‘joint logistic support ship’ (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman, dat vorig jaar nog hulp verleende in Sint Maarten, krijgt versterking.

Op dit moment is de Karel Doorman het enige bevoorradingsschip van de Nederlandse marine. Een tweede, zogenoemd ‘combat support ship’ (CSS), moet de effectiviteit van de marineschepen vergroten. Op die manier kan Defensie permanent bevoorradingscapaciteit op zee verzorgen en deze ook beschikbaar stellen aan andere leden van de Navo.

Voor de bouw van de CSS gebruikt Defensie het bestaande ontwerp van JSS Karel Doorman. De CSS wordt wat kleiner, maar de architectuur en inrichting - zoals het commandosysteem, de bewapening en het gebruik van subsystemen als radar - blijft zoveel mogelijk hetzelfde. Dit moet voordelen opleveren bij het onderhoud en de opleiding en training van bemanningsleden, aangezien gebruik kan worden gemaakt van de al opgedane kennis en ervaring. Het is de bedoeling dat de CSS medio 2023 te water wordt gelaten.

Daarnaast worden de huidige twee M-fregratten komende jaren vervangen. Het einde van de levensduur van de huidige twee M-fregratten Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Van Amstel komt namelijk in zicht, zo stelt Defensie. ,,Ze zijn minder opgewassen tegen huidige en toekomstige dreigingen, systemen zijn verouderd en reservedelen moeilijk verkrijgbaar.” En dat zorgt voor onevenredig hoge onderhoudskosten.

De M-fregatten zijn gespecialiseerd in onderzeebootbestrijding; een capaciteit waar de Navo grote behoefte aan heeft. Naast gevechtsoperaties zijn fregatten ook geschikt voor bijvoorbeeld terrorisme-, drugs- en piraterijbestrijding en het verlenen van noodhulp. De marine noemt de fregatten ‘de ruggengraat van de marine’ en daarom is vervanging ‘essentieel’. De bouw van een fregat is complex en duurt ruim zeven jaar. Het eerste nieuwe fregat is naar verwachting vanaf 2025 inzetbaar.

Verder worden ook nog zes mijnenbestrijdingsvaartuigen vervangen, die ook het einde van hun levensduur bereiken. De schepen dateren uit de jaren 80 van de vorige eeuw en zijn steeds minder in staat moderne zeemijnen op te sporen. Deze eenheden zullen tussen 2025 en 2030 gereed zijn.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.