Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gouverneur Lucille George-Wout heeft na de Curaçaose verkiezingen vrijdag - die in verband met de Algemene Maatregel van Rijksbestuur formeel onder haar verantwoordelijkheid vielen - direct al de zogeheten consultatieronde opgestart. Gelijk de volgende dag al sprak zij als eerste met de ondervoorzitter van de Raad van Advies van Curaçao, het hoogste adviescollege van het Land.
,,In verband met de voorlopige uitkomst van de verkiezingen is de gouverneur begonnen met het houden van consultaties, gericht op de vorming van een nieuw kabinet”, zo liet het Kabinet van de Gouverneur zaterdag al weten. Die dag sprak zij met ondervoorzitter Lizanne Dindial van de Raad van Advies, MFK-Statenvoorzitter Amerigo Thodé (hij werd pas onlangs in deze positie benoemd toen het interim-kabinet-Pisas werd geïnstalleerd) en de minister van Staat, Jaime Saleh.
Vandaag en morgen ‘zijn gesprekken voorzien met de lijsttrekkers van alle politieke partijen die op basis van de verkiezingsuitslag een of meer zetels in de Staten hebben verworven”. Dat zijn Eugene Rhuggenaath (PAR met 6 zetels), Hensley Koeiman (MAN met 5 zetels), Gerrit Schotte (MFK 5), Amparo dos Santos (KdNT 2), Suzy Römer (PIN 1), Jaime Córdoba (PS 1) en Marilyn Moses (MP 1). ,,Ook zal de gouverneur spreken met vertegenwoordigers van enkele maatschappelijke organisaties”, aldus het Kabinet van de Gouverneur.
Hieruit blijkt dat gouverneur George-Wout er geen gras over wil laten groeien en meteen na de stembusgang verder aan de slag gaat. Conform het Landsbesluit van 12 februari waarin de ontbinding van de huidige Staten en de vervroegde verkiezingen van 28 april werden uitgeschreven, zullen de vrijdag nieuwgekozen 21 Statenleden op 11 mei zitting nemen in het Curaçaose parlement. Vanaf dat moment heeft het momenteel demissionaire interim-kabinet van premier Gilmar Pisas (die deze functie bekleedt namens MFK-leider Schotte, die door zijn veroordeling wegens corruptie en zijn status als verdachte van omkoping zelf niet-ministeriabel is) niet meer de meerderheid in het parlement. Van het Blok van 12 (MFK, KdNT, PS, MP, de Statenleden Eduard Braam en Gassan Dannawi) zijn vanaf 11 mei nog slechts 9 over.
Rhuggenaath liet gisteren bij <I>TV Direct<I> weten dat er sinds de verkiezingen van afgelopen vrijdag verschillende telefoontjes zijn geweest om hem en de partij te feliciteren en dat er ook een aantal informele gesprekken zijn geweest. ,,Maar het formele proces begint bij de gouverneur en dat moeten we respecteren”, zo liet hij weten.