HagaZiekenhuis heeft ervaring met reorganisatie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) helpen bij de reorganisatie. Het Nederlandse ziekenhuis stelt documenten en expertise beschikbaar.

logohaga
Het HagaZiekenhuis is met ruim 3.500 medewerkers en ongeveer 320 medisch specialisten een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland. Het Haagse ziekenhuis heeft zelf een jarenlange periode van nieuwbouw en reorganisaties achter de rug. Franke Scheper, medisch directeur van Sehos, hoopt dat op korte termijn medewerkers van Haga, dat net een soortgelijk traject als Sehos doormaakt, kunnen worden ingevlogen. Volgens Scheper is de ondersteuning vanuit het Nederlandse ziekenhuis nodig nu de klok tikt wat betreft de overgang naar het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otorbanda (HNO). Maar hij benadrukt dat het hier gaat om de reorganisatie van het Sehos. ,,HNO is voor mij een gebouw. De bouw van het nieuwe ziekenhuis is wel de katalysator voor de reorganisatie van Sehos. Maar dat had sowieso moeten gebeuren, ook zonder een HNO.”
Volgens Scheper is in overleg met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) ondersteuning gevraagd aan Haga. ,,We hebben dat initiatief genomen omdat het transitietraject van HNO stil is komen te liggen. De tijd dringt. Wij zijn straks verantwoordelijk voor de organisatie binnen het nieuwe gebouw.”
De Sehos-directie heeft verslag gedaan aan het ministerie van GMN en de stichting Sona over het bezoek aan Den Haag deze maand. Net zoals straks de bedoeling is in HNO, heeft het HagaZiekenhuis een nieuw gebouwd laboratorium en een huisartsenpost. Scheper: ,,De huisartsenpost functioneert integraal met de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en is voor mensen die hun huisarts niet kunnen bereiken, binnen of buiten kantooruren. De huisarts maakt gebruik van dezelfde infrastructuur, logistiek en apparatuur. Het is een mooi vangnet. De spoedeisende hulp wordt ontlast van zaken die door de huisarts kunnen worden afgehandeld en kan zich helemaal richten op spoedeisende, acute zorg.”
Het transitietraject werd in juli 2016 door Sona, die namens de overheid de fondsen voor het HNO-project beheert, stopgezet. Volgens Sona kon adviesbureau Berenschot, uitvoerder van het project, een voorschot van 3,5 miljoen gulden voor het traject ‘niet afdoende’ verantwoorden. Sona en Berenschot worden het ook niet eens over een claim van bouwer Ballast Nedam en de maandelijkse fee die Berenschot na 2016 in rekening wil brengen. Per 1 januari wordt de werkrelatie met Berenschot verbroken. Op 24 maart dit jaar, een paar uur voor het aantreden van het nieuwe interim-kabinet, laat demissionair minister Zita Jesus-Leito van GMN weten dat de bouw van HNO definitief verdergaat zonder adviesbureau Berenschot. Sona is daarmee verantwoordelijk voor zowel het beheer van de fondsen als de uitvoering van het project.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.