Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zolang er geen systeem is om ervoor te zorgen dat Statenleden die met de rug naar de deuren zitten zich veilig kunnen voelen, zal politiek leider Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu de parlementsvergaderingen niet bijwonen.

staten
Dat heeft Leeflang in een brief aan Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) geschreven. De parlementariër schrijft ook over een tweede voorwaarde om de vergaderingen bij te wonen. Er moet volgens haar een diepgaand onpartijdig onderzoek komen naar de manier waarop de vergaderzaal van het parlement op 14 februari van dit jaar is gekraakt. Waarschijnlijk zijn personeelsleden van de griffie daarbij geïntimideerd, aldus de politica. De leider blijft weg met het oog op de veiligheid van haar persoon, de andere parlementariërs en het personeel van de griffie, aldus de brief. De politica stelt ook dat het personeel van de griffie een vertrouwenspersoon moet hebben voor het geval het geïntimideerd wordt.
Het incident van vorige week, waarbij MFK-Statenlid Jacinta Constancia parlementariër Giselle Mc William van MAN in het gezicht sloeg, staat volgens de politiek leider van Hustu niet op zichzelf. Zij schetst een chronologische volgorde van incidenten die voorafgingen aan de klap. Zo werden sommige Statenleden tijdens de openbare vergadering van 4 januari zo gewelddadig en grof, dat de politie erbij werd gehaald om hen uit de zaal te verwijderen. Sommige Statenleden hebben volgens Leeflang mensen op de publieke tribune opgehitst, de voorzitter moest toen deze tribune laten ontruimen. ,,Ik heb met eigen oren gehoord dat een Statenlid dreigde dat als de politie die persoon zou aanraken, het de laatste keer zou zijn dat de agent zijn handen nog kon gebruiken.”
Op 14 februari hield de meerderheid van toen nog 11 Statenleden een openbare vergadering, maar de leden waren daartoe niet bevoegd, zo schrijft Leeflang. De vergadering werd namelijk niet bijeengeroepen door de voorzitter die door het parlement was gekozen. De meerderheid heeft een illegale vergadering gehouden en de Statenzaal gekraakt. Volgens de parlementariër zal er nooit een onpartijdig onderzoek komen naar het kraken van de vergaderzaal, omdat de huidige voorzitter van het parlement zelf ook deel uitmaakt van de meerderheid die de illegale vergadering hield.
De meerderheid in de Staten die ondertussen uit 12 leden bestaat, staat erop om haar leden te benoemen in de huishoudelijke commissie. Hiermee wil de groep macht krijgen over het personeel van de griffie, dat waarschijnlijk op 14 februari geïntimideerd werd om mee te werken aan het kraken van het parlement, aldus de politica. Er is volgens haar een Statenlid met een eigen privébeveiliger die in de bibliotheek van de Staten blijft zitten. De politiek leider van Hustu wil weten wie hier toestemming voor gaf en of de beveiliger gewapend is. Er zijn verschillende Statenleden met een beveiliger buiten de vergaderzaal. ,,Blijkbaar is het probleem niet buiten maar in de zaal van het parlement.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.