Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fuikdag is leuk, maar hou het veilig en neem je afval zelf mee terug naar huis. Dat is de boodschap van een kleine groep vrijwilligers die er al jaren voor zorgt dat Fuikbaai er na het traditionele nieuwjaarsfeest weer schoon bij ligt.
Aanstaande zondag 8 januari verzamelen zich honderden vaartuigen bij Fuikbaai voor wat op Facebook ‘het grootste ongeorganiseerde bootfeest in het Caribische gebied’, wordt genoemd. Of het nu een luxe jacht is, een zeilboot, een luchtbed of een jetski, als het maar drijft. Bekende dj’s en artiesten geven spontaan een optreden.
Het feest is inmiddels zo groot dat hulporganisaties, zoals politie, brandweer, kustwacht, Citro en het Rode Kruis, paraat staan om alles in goede banen te leiden. Corinne Senior en Josette Kölker vertegenwoordigen de vrijwilligers die begaan zijn met het milieu boven en onder water. Zij doen er alles aan om de feestende booteigenaren ervan bewust te maken dat ze de baai na het feestje schoon achter moeten laten. ,,Dat is ieders verantwoordelijkheid, niet die van ons”, benadrukt Senior. Zij zegt te zijn geschrokken van de reacties van mensen vorig jaar. ,,Er komen toch mensen om op te ruimen”, hoorden we. ,,Dat is juist niet de bedoeling.” Wie naar Fuikdag komt, moet wat hij meeneemt gewoon weer mee terug nemen naar huis of op zijn minst achterlaten in de grote afvalbak die in samenwerking met Selikor bij de baai wordt geplaatst.
Kölker en Senior namen zo’n vijf, zes jaar geleden het stokje over van Martin Rusch en zijn vrouw. Het echtpaar was al wat ouder en woonde op een boot. Kölker: ,,Na het feest waren ze soms weken bezig om de troep op te ruimen en weg te brengen. We besloten te helpen.” Nu steunt Selikor de actie met afvalzakken en stelt mankracht en materieel beschikbaar om de vuilnisbak naar de baai te brengen en weer op te halen. Ook Firgos doneert vuilniszakken. ,,Het gaat om bewustwording”, zegt Kölker. ,,We varen rond en praten met de mensen. En het helpt.”
De maandag direct na Fuikdag maken Kölker, haar man en kinderen het strand schoon en de zee tot drie meter diep. Zaterdag volgt Senior met een groep van 20 tot 25 duikers om het afval op de zeebodem op te ruimen. Elk jaar blijft er minder rotzooi achter.
Dat blijkt uit het aantal kilo’s dat na de schoonmaakbeurt wordt gewogen: 2.110 in 2014, 1.410 in 2015 en vorig jaar 1.160 kilo.

fuikdag


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.