Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten wordt mogelijk drastisch aangepast. Dit blijkt na gesprekken die de demissionair minister van Financiën, José Jardim, afgelopen donderdag voerde met de vakbonden, de Kamer van Koophandel (KvK) en de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).


Morgen gaan de minister en sociale partners verder praten over de wet, die de relatie tussen overheids- en publieke nv’s en stichtingen regelt. De wet was vorige maand unaniem aangenomen door de Staten en ligt voor ondertekening bij gouverneur Lucille George-Wout, maar volgens Roland ‘Nacho’ Ignacio van de vakbondscentrale Central General di Trahadornan di Corsow (CGTC) zal het zover niet komen en moet de wet eerst drastisch worden aangepast.
De CGTC heeft grote moeite met hoofdstukken drie en zes van de wet, die onder andere de totstandkoming van de collectieve cao regelt. Ignacio noemt de wet een ‘regelrechte aanval op de rechtspositie van de werknemers’ en een ‘poging van de overheid om meer dividend bij de nv’s weg te halen’. ,,We hebben er in het gesprek met de minister veel nadruk op gelegd dat we onder geen omstandigheid accepteren dat deze hoofdstukken ongewijzigd blijven”, aldus de vakbondsman.
Volgens Ignacio maakte Jardim tijdens de gesprekken de indruk open te staan voor input van de sociale partners. Ook zegt hij dat Jardim met het indienen van de wet ‘de goede intentie had om excessen bij de beloning van directeuren en bij de aanbestedingsprocedures van de nv’s aan te pakken, maar hadden de bepalingen moeten gelden voor alleen individuele arbeidsovereenkomsten van directieleden en niet voor werknemers met een collectieve cao. ,,Deze wet streeft nu zijn doel voorbij en beperkt ons in het recht om te onderhandelen over de rechtspositie van de werknemer”, aldus Ignacio.
Hij stelt dat de wet klungelig in elkaar is gezet, te wijten aan ‘een gebrek aan kennis bij de juridisch adviseurs van de minister, die de samenhang tussen overheid, aandeelhouderschap en de private sector niet helemaal hebben begrepen’. Volgens Ignacio bestaat er onder de politieke partijen, die momenteel onderhandelen over een nieuw te vormen regering, de bereidwilligheid om te wet te herzien.
De voorzitter van de KvK, Billy Jonckheer, die ook om de tafel zat met de minister, is van mening dat de wet leidt tot ongewenste inmenging van de overheid in de nv’s. Ook hij vindt dat de wet op de schop moet. ,,De politiek moet haar handen van het bedrijfsleven afhouden, want met deze wet in de huidige vorm gaan we twintig jaar terug in de tijd”, aldus Jonckheer.
Zijn grootste kritiekpunt is dat de scheiding tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie bij overheids-nv’s onvoldoende gehandhaafd wordt. Het is volgens hem van het grootste belang om te voorkomen dat de RvC op de stoel gaat zitten van de directie, zoals in de jaren 2010-2012 gebeurde bij Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Als succesvoorbeeld noemt hij Hato, waarbij de Curaçao Airport Partners (CAP) de luchthaven exploiteert en de overheid als toezichthouder fungeert. Net als Ignacio is ook Jonckheer positief gestemd over een goede afloop van de gesprekken met de minister. ,,We zijn blij dat hij bereid is te praten en een wet te maken waar iedereen mee kan leven. Onze gezamenlijke intentie is om eruit te komen”, aldus de KvK-voorzitter.

jardim


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.