Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks de verschillende snorkelaars die de afgelopen periode zijn verdronken is snorkelen niet gevaarlijk.
Dat benadrukken verschillende duikscholen op het eiland desgevraagd. Een verklaring voor de snorkelongelukken blijft desondanks uit.
Het meest recente fatale ongeval vond zondagmiddag plaats. Toen kwam de 67-jarige toerist Nicola de Cesare om het leven. De Italiaanse Canadees ging alleen snorkelen toen het mis ging. Een andere toerist zag de man drijven en sloeg alarm. Ook eind vorige maand kwam er een toerist om het leven. Toen ging het om de 68-jarige Jantine Reina Moens die samen met haar man was gaan snorkelen maar daarbij onder water verdween en niet meer boven kwam. Eerder dit jaar kwamen twee snorkelende Curaçaoënaars om het leven bij de Sint Jorisbaai en een bejaarde man bij Jan Thiel.
Ook de kustwacht en de vrijwillige reddingsorganisatie Citro zijn zich bewust van het, in relatief korte tijd en in vergelijking met vorig jaar, grote aantal verdronken snorkelaars. Een plausibele verklaring hiervoor hebben de organisaties niet.
Beiden halen de ruwe zee aan. De afgelopen dagen gold een code geel voor harde wind waardoor er hoge golven konden ontstaan. Ook de stroming wordt aangehaald, maar zekere verklaringen voor de dodelijke ongevallen zijn dit allerminst, benadrukken de organisaties afzonderlijk.
,,Snorkelen op zich is niet gevaarlijk, maar je moet goed kunnen zwemmen”, benadrukt de oudste duikschool van Curaçao, Dive Wederfoort, op zijn beurt. Bij de baai in Boca Sami is geen tot weinig stroming, dus daar ligt het niet aan volgens de duikschool. ,,Ook wij vragen ons af waarom het er in zo’n korte tijd zo veel zijn.” De duikschool, die sinds 1955 gevestigd is op Curaçao, waarschuwt om niet te ver de zee op te gaan. Om te voorkomen dat zwemmers te ver op zee gaan wordt binnenkort een zwemlijn aangebracht bij Boca.
Duikschool Twindivers denkt dat het aantal snorkelongevallen te maken heeft met de fysieke gesteldheid van de mensen. ,,Snorkelen is niet gevaarlijk”, zegt ook deze school. ,,Als je wordt gepakt door de stroming, blijf rustig laat je een stukje meevoeren en ga ergens anders weer aan land”, is het advies. Daarnaast raden zij met klem aan om water te blijven drinken.
,,De snorkelaars die zijn omgekomen zijn over het algemeen op leeftijd. Deze mensen vergeten vaak goed te drinken. Drink geen alcohol maar hou het bij water, zeker bij lang in de zon zitten. Mensen vergeten dat je ongelofelijk ziek kan worden van de zon. Door het zweten en de warmte kunnen mensen een lichte beroerte krijgen. Gebeurd dit op zee dan raken ze in paniek en kunnen ze verdrinken”, legt de duikschool uit. Concluderend wordt door de duikschool gesteld dat het vaak onwetendheid is. ,,Mensen overschatten zichzelf.”