Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stichting voor taalplanning Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) is niet tot nader orde gesloten in verband met een inventarisatie, maar waarschijnlijk om onderzoek te doen naar onder andere financieel wanbeleid bij de stichting.
Dat hebben bronnen dicht bij de stichting tegenover deze krant verklaard. Afgelopen dinsdag publiceerde de Papiamentstalige ochtendkrant Extra een advertentie, waarin melding werd gemaakt dat het instituut in verband met een inventarisatie, sinds 4 januari tot nadere bekendmaking gesloten is. Een deel van de circa 10 personeelsleden in vaste en of tijdelijke dienst, is tijdens een eindejaarlunch op 22 december geïnformeerd dat ze voorlopig niet naar het instituut hoeven te komen, c.q dat hun tijdelijk dienstverband was verstreken. Het personeel kreeg ook te horen dat het instituut geen subsidie meer ontvangt, zo meldden de bronnen tegenover deze krant. Het is nog niet duidelijk wat de sluiting en het niet meer inzetten van de parttimers inhoudt voor de verplichtingen die het instituut in het verleden is aangegaan. Zo had de FPI projecten om boekenpakketten voor de middelbare scholen samen te stellen. In sommige gevallen waren de middelen daarvoor ook al verstrekt.
Begin december moesten medewerkers al hun sleutel van het kantoor inleveren, beveiligers van Securitas openden en sloten vanaf dat moment het kantoor. In gesprek met deze krant vermeldden de bronnen dat er sinds langere tijd het een en ander mis is bij het instituut. De jaarrekeningen over 2013 en 2014 zouden niet op tijd zijn opgesteld. Het bestuur heeft in het verleden een personeelslid voor de financiën en salarisadministratie aangetrokken, die niet over de vereiste kennis en ervaring beschikte om het werk te doen. Deze persoon is ondertussen op staande voet ontslagen. Dit personeelslid zou zichzelf onder andere in een hogere salarisschaal hebben geplaatst en zichzelf conform die verhoging uitbetaald hebben.
De voorzitter van het bestuur is ook niet meer in functie. Deze persoon die geen enkele affiniteit of expertise heeft op het gebied van taalwetenschap, werd door de politiek, dat wil zeggen Pueblo Soberano, als voorzitter aangedragen. Voordat deze persoon voorzitter werd, kwam hij via de politiek bij de FPI in dienst om zich met de reorganisatie bezig te houden. De voorzitter had de ambitie om directeur van het instituut te worden. Het huidige bestuur bestaat momenteel uit slechts twee leden, dit is in strijd met de statuten van de stichting.
Verantwoordelijk minister Irene Dick van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar. Vorig jaar meldde deze krant in februari al dat een vergaand integratieproces gaande was om de Fundashon Material pa Skol, het instituut voor leermateriaalontwikkeling, en het taalinstituut samen te voegen. Het is op dit moment niet bekend of de samenvoeging al een feit is. Bronnen meldden tegenover deze krant dat de recente maatregel van de minister als een sterfhuisconstructie voor de FPI gezien moet worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.