Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie had gehoopt op wat verkoeling in de laatste maanden van het jaar, komt bedrogen uit. De Meteorologische Dienst (Meteo) voorspelt dat het tot april volgend jaar warm en droog blijft.
Het is niet warmer dan andere jaren. De Meteo registreerde voor augustus een hoogste temperatuur van 32 graden Celsius. ,,Dat is niet boven het dertigjaargemiddelde”, zegt Joffrey Boekhoudt van de afdeling klimatologie. ,,Maar het regent minder en de zon schijnt meer uren op een dag. Daardoor koelt het minder af dan anders.”
Normaal wordt het vanaf oktober wat koeler, maar Boekhoudt verwacht dat de droogte en warmte tot in april volgend jaar zal aanhouden. Boosdoener is El Niño, een weersverschijnsel dat wordt veroorzaakt door een sterke opwarming van het zeewater. De effecten van El Niño zijn eens in de drie tot zeven jaar voelbaar over de hele wereld. De verhoogde temperatuur van het zeewater heeft tot gevolg dat de windkracht toeneemt in de regio, waardoor de kans op bewolking afneemt. Boekhoudt verwacht dat het op Curaçao voorlopig niet veel zal regenen. ,,Alleen in het bijzondere geval dat er een orkaan of tropische depressie voorbijkomt.”
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelde op 18 augustus al meer regen langs de evenaar van de Stille Oceaan tot aan de kust van Ecuador en het noorden van Peru, maar ‘langs de noordkust van Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied, inclusief de Antillen, blijft het de komende maanden juist droger’ (www.knmi.nl).
De verhoogde temperatuur van het zeewater veroorzaakt meer wind in de regio. Daardoor ontstaan er minder wolken en buien.
September is normaal gesproken de warmste maand van het jaar op Curaçao met een record van 38,3 graden Celsius over de metingen van de afgelopen dertig jaar. Augustus is meestal wat koeler, maar in 1999 werd het in die maand toch 37,4 graden Celsius.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.