Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de website van het Nationaal Archief is een digitale expositie ‘Fred Fischer Fotograaf op Curaçao’ gelanceerd.

 

Fred Fischer werd in 1905 in de stad Grinzig, Oostenrijk, geboren. Op de website wordt over Fisher verteld: ,,Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door fotografie en films. Hij werkte in de jaren twintig als assistent van de bekende Duitse cinematograaf, Eugen Schüfftan, die een grote invloed op zijn werk kreeg. Zowel Schüfftan als Fischer moesten, als joodse burgers, uitwijken voor het opkomend nazisme. Fischer vluchtte naar Amsterdam en week vandaaruit per schip naar het Westen, waar hij op Curaçao uitkwam, en er nooit meer weg wilde.”
Fischer werd in 1940 met andere Oostenrijkse en ook Duitse onderdanen opgepakt en op Bonaire geïnterneerd. Hij had namelijk nog niet de Nederlandse nationaliteit gekregen, terwijl hij al wel zijn eigen fotostudio had opgericht. Vanaf augustus 1941 werd hem de status van ‘beperkte vrijheid’ gegeven. Voor Fischer betekende dit dat hij de vrijheid kreeg om op Bonaire zijn fotobedrijf uit te oefenen. Omdat hij dat niet onder zijn eigen naam mocht doen, werkte hij onder de naam Handel Mij Kralendijk van de familie Gerhards. Op Bonaire leerde Fischer ook duiken en speervissen. Hij zou later bekend worden om zijn onderwaterfotografie, waarvan vele voorbeelden in zijn collectie aanwezig zijn.
Vanaf 31 augustus 1942 kreeg Fischer verlof van gouverneur Kasteel om terug te keren naar Curaçao. Hier begon hij zijn bekende fotostudio, eerst in de Breedestraat in Punda en later aan de Schottegatweg-Oost, nabij Saliña. Fischer heeft in 1956 een ‘World Press Photo Award’ gewonnen.
Fischer heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld. Mede geïnspireerd door zijn mentor Schüfftan, gebruikte hij bij buitenopnames spiegels voor extra belichting. Het zijn zorgvuldig geënsceneerde portretten die je meteen herkent als een ‘Fischer’.
Fischer werd een bekende persoonlijkheid in het maatschappelijk leven op Curaçao, waar hij actief met talloze zaken meedeed. Hij is in 1981 overleden en heeft een schat aan waardevolle beelden achtergelaten over een periode van meer dan 40 jaar. Ook van alle overige eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen heeft hij talloze beelden achtergelaten. Zijn collectie werd door het Nationaal Archief gekocht in de jaren tachtig.
De collectie Fischer omvat meer dan 100.000 negatieven, 9.785 diapositieven, 9.385 losse foto’s, 47 fotoalbums en 14 registers. Een groot deel hiervan is gedigitaliseerd en zal via een digitale beeldbank op internet toegankelijk worden gemaakt.

De expositie is te bezichtigen op: www.nationaalarchief.cw

Foto Nationaal Archief


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.