Philipsburg - Sint Maarten wil definitief de aandelen van UTS Eastern Caribbean kopen.

Dat bevestigt minister Dennis Richardson van Justitie, die hierbij optreedt als vertegenwoordiger van aandeelhouder Sint Maarten in UTS. Hij houdt UTS Curaçao voor dat het ook voordeel heeft bij de verkoop, omdat het zich op de eigen markt kan concentreren. Maar uit de verklaringen van Richardson blijkt ook ontevredenheid over het op Curaçao geconcentreerde beleid. Er gingen al enkele weken geruchten over de wens van Sint Maarten om de Oost-Caribische dochteronderneming van UTS over te nemen.

De overheid van Sint Maarten bezit 12,5 procent van de aandelen in moederbedrijf UTS, Curaçao heeft 87 procent in handen. Volgens de minister leeft de wens voor een complete overname van het dochterbedrijf al sinds 2012. Over de onvrede zegt Richardson dat een belangrijk deel van de cashflow uit Sint Maarten komt, maar dat de meeste investeringen van UTS naar Curaçao gaan. Het plan voor een overname is niet nieuw, zegt hij. De wens voor een complete overname leeft al sinds 2012.
,,Na jaren van vruchteloos overleg is het nu tijd om de zaken kordaat aan te pakken, Sint Maarten zal de zaken in eigen hand nemen.” Richardson wil de activiteiten van UTS Sint Maarten samenvoegen met telecombedrijf Telem en eventueel met nutsbedrijf GEBE. ,,Dit is voor een klein land als Sint Maarten veel verstandiger dan dat twee of drie overheidsondernemingen dezelfde investeringen doen.”
Op Sint Maarten heerst ontevredenheid over de gang van zaken rond UTS. ,,De laatste tijd bestaat bij Sint Maarten het gevoel dat in steeds toenemende mate er belangrijke verschillen van inzicht zijn met betrekking tot de ontwikkeling, groei en investeringen, van de UTS-activiteiten op Sint Maarten en de rest van East Caribbean. In de laatste jaren is er vooral geïnvesteerd in de infrastructuur op Curaçao en dat terwijl een belangrijk deel van de cashflow uit Sint Maarten komt.” Sint Maarten loopt daardoor aanzienlijk achter ten opzichte van de regio waar het gaat om betrouwbare, betaalbare en innovatieve telecomdiensten. De burger wordt daarvan de dupe, meent Richardson, want gebieden waar veel bedrijven zijn krijgen voorrang boven gebieden waar alleen huishoudens zijn. Dit leidt tot kapitaalsvernietiging en hoge tarieven voor de gewone burger.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.