Van onze correspondent
Kralendijk - De lokale overheid en de Dialooggroep Bonaire wijzen met beschuldigende vingers naar elkaar over het nog op te richten slavernijmonument op Bonaire.

BONmuseumDe overheid reageert tegenover Marit Severijnse van Caribisch Netwerk op een artikel dat de website op 4 juli plaatste. Eerder stelde gedeputeerde Nina den Heyer de inhoud hiervan in het Antilliaans Dagblad al ter discussie.
Er had op 1 juli een slavernijmonument op Bonaire moeten staan - althans, dat was de wens van de Dialooggroep Bonaire. Die datum, exact een jaar na het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden, werd gezien als een krachtig symbolisch moment. Maar het monument is er nog steeds niet. De betrokken partijen verwijten elkaar deze vertraging, waardoor het monument nu lijkt te zorgen voor verdeeldheid. Terwijl de Dialooggroep Bonaire bij monde van Arthur Sealy spreekt van frustratie en tegenwerking door de lokale overheid, stelt diezelfde overheid dat het vooral ontbrak aan samenwerking vanuit de Dialooggroep zelf en dat beide partijen uiteenlopende opvattingen hebben over de afgelopen maanden.
BONmonument2Waar de Dialooggroep mikte op een symbolische onthulling op 1 juli 2025, wijst de overheid van Bonaire erop dat dit nooit een bestuurlijke deadline was. ,,Het is jammer dat er sprake lijkt te zijn van misinterpretatie. De formele deadline was altijd 1 juli 2025 voor het indienen van de eilandelijke actieagenda bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties”, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). ,,Dat is duidelijk gecommuniceerd, ook aan de Dialooggroep.”
Volgens de overheid mogen projecten (rond kennis, bewustwording en herdenking van het slavernijverleden) pas van start na formele goedkeuring door het Rijk. Zolang er geen akkoord is over de locatie - en dat is er nog steeds niet - blijft de reservering van 310.000 dollar voor het monument op de plank liggen, benadrukt de overheid. Volgens Sealy ligt het project al maanden stil vanwege het uitblijven van toestemming voor een centrale plek in Kralendijk. ,,Andere voorgestelde locaties lagen te afgelegen of waren particulier bezit”, vertelde hij eerder. De overheid kaatst de bal echter terug en stelt dat de Dialooggroep met een compromis moet komen. ,,We hebben meerdere locaties voorgesteld buiten het centrum zoals Rincon, Fonteinen Tera Kòrá maar die zijn door groep afgewezen.”

Locatie en financiën gaan hand in hand

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.