T&H antwoordt op melding na interventie ombudsman

Van onze correspondent
Kralendijk - Er is tot op heden geen beleid vastgesteld met betrekking tot het (illegaal) afgraven van diabaas op Bonaire. Dit antwoordt de directie Toezicht en Handhaving (T&H) op een melding van een inwoner over afgravingen in Kunuku Playa Pariba.

BONDiabaasDe bewering is in tegenspraak met een eerder bericht van het bestuurscollege (BC) van 20 februari 2025 dat er inmiddels diabaasbeleid was gepresenteerd aan de eilandsraad en dat dit beleidsstuk in de vergadering van 17 december 2024 was aangenomen.
De melding, of beter gezegd klacht, dateert al van geruime tijd geleden. Dat er nu pas een antwoord komt, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de Nationale ombudsman er vragen over heeft gesteld. De brief is namelijk cc gestuurd naar Minka Tegelaar van de Nationale ombudsman die op 4 april 2025 een bezoek heeft gebracht aan het betreffende gebied na meerdere meldingen te hebben ontvangen. Het is ook niet de eerste melding die door de klager gedaan wordt. ,,Wij begrijpen dat u zich, na jaren van waarnemingen, meldingen en pogingen om aandacht te vragen voor de problematiek van illegale diabaasafgravingen en afvaldumpingen in dit gebied, teleurgesteld en machteloos voelt”, aldus T&H. De directie zegt zich bewust te zijn van de toename van dergelijke meldingen en erkent de ernst van deze problematiek.
Dat er blijkbaar nog steeds geen beleid is, mag op z’n minst opmerkelijk worden genoemd. De opeenvolgende bestuurscolleges zijn er al minimaal 16 jaar van op de hoogte dat de afgravingen funest zijn voor het eiland. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Vrom) uit 2009. Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van een verslag van een zogenoemde ‘milieuvlucht’ die op 10 november 2009 onder verantwoordelijkheid van Vrom is uitgevoerd. Vanuit de lucht kon duidelijk worden waargenomen dat er vanwege het tekort aan (betaalbare) bouwstoffen op Bonaire, deels met en deels zonder vergunning van het eilandbestuur, ‘landmining’ plaatsvond. Diabaasafgraving (in groeves) en landmining zouden volgens de onderzoekers leiden tot ‘aantasting van de waterhuishouding, verstoring van het natuurlijk evenwicht en vernietiging van flora en fauna’. Ook werd in het rapport vastgesteld dat oude diabaasafgravingen werden gebruikt om zonder kosten afval te storten. Gesteld werd dat dit soort praktijken zonder toezicht en stevige handhaving sterk zou toenemen. En dat is precies wat er is gebeurd.

T&H: Melding wordt serieus genomen 

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.