Meerderheid Tweede Kamer wil coördinerende taak voor I&W

Van onze correspondent
Den Haag - Een meerderheid van de Tweede kamer wil dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) zich nadrukkelijker gaat bemoeien met de situatie bij Selibon.

bonselibonEr is geen vertrouwen dat het bestuurscollege (BC) van Bonaire bij machte is om zonder hulp tot een adequate oplossing te komen. Dit blijkt uit een motie die afgelopen woensdag is ingediend tijdens het tweeminutendebat over dit onderwerp in de Tweede Kamer.
De motie is ingediend door Don Ceder (ChristenUnie), Aukje de Vries (VVD), Raoul White (Groenlinks/PvdA), Faith Bruyning (NSC) en Mpanzu Bamenga (D66). Hiermee is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het deels overnemen van de regie door Nederland. Tijdens het tweeminutendebat bleek overigens dat het BC van Bonaire vlak voor het begin van het debat een hulpverzoek heeft ingediend bij de regering en volgens gedeputeerde Clark Abraham is zowel het opstellen van de motie als de brief in samenspraak gegaan met de Kamerleden. Ceder bevestigt dit in een gesprek met het Antilliaans Dagblad. ,,We hebben vorige week hierover met het BC gesproken en zij staan er hetzelfde in als wij. Ze zijn blij met onze motie en wij waren ervan op de hoogte dat ze een brief aan de regering zouden schrijven met een vraag om hulp”, aldus Ceder die benadrukt dat er geen sprake van is dat er in de motie wordt aangedrongen op ingrijpen door Nederland.
De Kamerleden brachten vorige week een bezoek aan Bonaire waar ze bij de landfill gepraat hebben met omwonenden en andere belanghebbenden. Mogelijk heeft dit ze over de streep getrokken. De Kamerleden constateren in de motie dat de situatie rond de afvalverwerking bij de landfill Selibon op Bonaire al geruime tijd ernstige zorgen baart en niet langer houdbaar is, dat omwonenden zich ernstige zorgen maken over de mogelijke gezondheidsrisico’s en dat het tot nu toe aan duidelijke communicatie, transparantie en daadkracht ontbreekt. Goed bestuur vraagt volgens hen om verantwoordelijkheid, samenwerking en het daadkrachtig oplossen van problemen. Ze zijn van mening dat de volksgezondheid, recht op een schone leefomgeving en duidelijkheid, inspraak en bescherming belangrijke uitgangspunten moeten zijn en verzoeken de regering het ministerie van I&W een actieve en indien noodzakelijk coördinerende rol te laten nemen in het meten, onderzoeken én structureel oplossen van de problematiek rond Selibon.
In de motie wordt er verder op aangedrongen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met spoed het gezondheidsonderzoek gaat starten, dat dit proces wordt versneld en dat bewoners daarbij transparant worden betrokken. De indieners willen dat het Rijk, in nauwe samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire en de Rijksvertegenwoordiger, komt tot een stevig, integraal en toekomstbestendig plan van aanpak voor zowel de korte als lange termijn inzake afvalverwerking op het eiland.
Ten slotte wordt de regering gevraagd een tijdelijk taskforce afvalbeheer Caribisch Nederland in te stellen, bestaande uit experts van Nederlandse organisaties en ministeries en lokale partijen. Doel is om via deze weg de benodigde expertise te delen en uiterlijk in het derde kwartaal van 2025 een actieplan op te stellen voor de structurele verbetering van afvalverwerking en milieubeheer op Bonaire, inclusief duidelijke mijlpalen, verantwoordelijkheden en tijdlijnen.
De motie wordt komende dinsdag ter stemming aangeboden en kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Chris Jansen van I&W vindt dat de indieners te snel gaan en wil wachten tot 4 juni. Op die datum moet het BC zijn aangepaste verbeterplan indienen. Ook maakte Jansen zich zorgen over de verhouding tussen het eilandbestuur en de Rijksoverheid. Bij de indieners van de motie vond zijn pleidooi echter geen gehoor.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.