Maatregelen nemen om verworvenheden te behouden

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire is er klaar voor om de weg naar veel meer zelfbestuur in te slaan met waar nodig de onvoorwaardelijke steun van Nederland. Hiermee wordt volgens adviseur van de vakbond Usibo, Norwin Willem, op praktische en concrete wijze invulling gegeven aan de verplichting die Nederland heeft voor een gebied dat nog niet de hoogste graad van zelfbestuur heeft bereikt.

F13 BONZelfbestuurOp vrijdag 12 mei 2023 vond er op Bonaire een grootschalige manifestatie plaats. Zo’n 2.500 mensen protesteerden voor een menswaardig sociaal minimum. Het was het grootste protest ooit op het eiland. De betogers wilden hiermee benadrukken dat het vaststellen van een sociaal minimum noodzakelijk was en niet langer kon worden uitgesteld. Er was brede steun voor de manifestatie. Zo was de Nederlandse vakbond FNV bereid om een pagina in een Nederlandse krant met een solidariteitsverklaring mede te financieren. In de manifestatie liepen nagenoeg alle organisaties, vakbonden en politieke partijen van het eiland mee.

Willem laat de ontwikkelingen sinds die dag de revue passeren. In oktober 2023 is zowel in het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken als in de Tweede Kamer besloten om de sociale tegemoetkomingen drastisch te verhogen. Het gaat om een verhoging van het minimumloon, de uitkeringen en de kinderbijslag. Ook de compensatie voor internet, het vaste tarief voor water en elektriciteit en de toelage van 1.300 dollar voor de minima die hun elektriciteitsrekening niet kunnen betalen zijn indirect het gevolg van de manifestatie in 2023.

Maar het gevaar om terug te vallen is volgens hem nog steeds aanwezig. ,,We moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat deze verworvenheden verloren gaan. Premier Dick Schoof heeft tijdens zijn bezoek aandacht besteed aan dit onderwerp en laten zien dat er geld beschikbaar is voor armoedebestrijding. Hij sprak over existentiële zekerheid. Het gaat om geld om onder andere het al jaren in de vergetelheid geraakte openbaar vervoer te verbeteren en om fondsen ter stimulering van de eigen voedselproductie, bijvoorbeeld plantages, veeteelt en visserij. Het zijn sectoren die produceren en die van belang zijn naast onze grootste industrie, het toerisme. Maar dat is een kwetsbare sector waar we niet alleen op kunnen vertrouwen”, aldus Willem.

Investeren in infrastructuur en verbeteren kwaliteit van leven

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.