OLB zou in augustus helpende hand hebben afgeslagen
Van onze correspondent
Kralendijk - Afgelopen vrijdag stonden het bestuurscollege (BC) van Bonaire en Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond tegenover elkaar in de rechtbank.
De zaak was aangespannen door het BC die het ‘in de plaats treden’ door Helmond voor zaken betreffende Selibon onterecht vindt. De rechter doet binnen zes weken uitspraak.
Jan Verbeek van bewonersorganisatie Pro Lagun was in de rechtszaal aanwezig en vertelde hier afgelopen zaterdag over in het programma Op de Klippen van Megahit FM. Het was de eerste keer dat hij een rechtszaak bijwoonde en hij noemde het zeer interessant, maar eigenlijk een treurige dag. ,,In mijn optiek was het een zitting die totaal niet nodig zou moeten zijn”, aldus Verbeek. Volgens hem draait het conflict om de snelheid waarmee Helmond zijn besluit heeft genomen. Helmond vindt op zijn beurt dat hij terecht heeft gehandeld omdat het BC naliet actie te ondernemen, na eerdere pogingen tot samenwerking. Volgens hem is hij al in augustus vorig jaar, dus ver voordat het vernietigende rapport van de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) in oktober openbaar is gemaakt, het gesprek aangegaan met het BC. Er is uitgelegd dat er actie moest worden ondernomen en daarbij is volgens Helmond de helpende hand uitgestoken. Deze zou toen zijn afgeslagen. Volgens de programmamakers van Op de Klippen leek het er tot nu toe op dat het ingrijpen uit de lucht kwam vallen en schetst een ander beeld.
Een saillant detail van de zitting is dat Helmond zelf aanwezig was, net als vertegenwoordigers van de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) die hiervoor speciaal waren overgevlogen uit Nederland. Het BC was volledig afwezig en liet zich vertegenwoordigen door de juristen.
Helmond wilde na uitkomen van het rapport in oktober dat er op heel korte termijn een reëel stappenplan zou komen, maar dat is volgens Verbeek niet gebeurd. Hij legt de schuld van de ontstane situatie trouwens niet volledig bij het huidige BC. ,,Verschillende opeenvolgende BC’s hebben hierin gefaald en burgers zouden nu vertrouwen moeten gaan krijgen in het huidige BC dat ook niet in staat is gebleken de problemen aan te pakken. Dat is wel een beetje veel gevraagd.”
Toen Helmond had ingegrepen sprak hij in een verklaring over ‘taakverwaarlozing’ waarop hem als vertegenwoordiger van het Rijk de vraag werd gesteld of daar mogelijk ook sprake is geweest van diezelfde ‘verwaarlozing’. Er is immers niet eerder ingegrepen. Verbeek vindt dit verwijt niet geheel terecht. ,,Een dergelijke stap ligt heel gevoelig in de verhouding tussen Rijk en lokale overheid en dus is het een laatste redmiddel dat ingezet moet worden.” Hij is wel van mening dat de ‘in de plaats treding’ eerder had gemogen.
De rechter wilde vrijdag eerst tekst en uitleg over wat er allemaal precies gebeurd is. Helmond en niet de advocaat heeft dit toegelicht en volgens Verbeek waren zijn argumenten zeer plausibel. Wat onder meer ter sprake kwam was dat Selibon niet in staat zou zijn om het afvalbeheer goed te doen en al 7 jaar geen goedgekeurde jaarrekening heeft. De advocaat van het OLB voerde dit aan als argument maar Verbeek vindt dat niet overtuigend. ,,De overheid heeft al die jaren toegestaan dat er geen jaarrekening werd aangeleverd en voert dat vervolgens aan als argument dat er geen budget beschikbaar gesteld kan worden. Dan moet je je toch eens achter de oren gaan krabben.”
Verbeek is van mening dat Selibon weliswaar de veroorzaker is van alle ellende maar dat er wel altijd de Bonaire Holding Maatschappij (BHM) tussen heeft gezeten en het OLB heeft er als aandeelhouder altijd wat over te zeggen gehad. ,,Ze hebben het zelf uit de hand laten lopen, om nog maar niet te spreken over de vergunningverlening en handhaving die onder de verantwoordelijkheid van een gedeputeerde valt.”
De rechter heeft volgens Verbeek ter zitting nog geprobeerd om de partijen bij elkaar te krijgen. Helmond zou daarna tijdens een schorsing hebben aangeboden een van de onderdelen waarvoor hij ‘in de plaats is getreden’ terug te leggen bij het OLB en samen te gaan werken. ,,Hierbij zou Helmond de korte termijn aanpakken en het OLB een langetermijnvisie uitwerken. Het BC kon hier, na ruggespraak, niet mee akkoord gaan”, aldus Verbeek. Het BC wilde volgens hem terug naar de fase die hen in augustus is aangeboden maar die ze toen geweigerd zouden hebben.
De rechter gaat zich nu buigen over de argumenten en komt binnen 6 weken met een uitspraak. In de tussentijd blijft alles zoals het is en gaat de Rijksvertegenwoordiger door met de aanpak van de meest urgente zaken.