Wayaká dingt mee naar de titel ‘De boom van het jaar’

Van onze correspondent
Kralendijk - De oudste boom van Nederland staat op Bonaire. Of hij ook de boom van het jaar 2024 zal worden hangt af van hoeveel mensen erop stemmen tijdens de ‘Boom van het Jaar’-verkiezing van het SBNL natuurfonds.

Bomen zijn belangrijk want het zijn zuurstoffabriekjes, een huis en supermarkt voor dieren, levende airco’s op warme dagen en het zijn verhalenvertellers. Om dat laatste gaat het vooral bij de verkiezing. SBNL is op zoek naar het verhaal achter de boom. ,,Is deze boom het middelpunt van het dorp en staat hij achter het bruidspaar te stralen op elke trouwfoto? Worden er al honderd jaar wensen in gehangen of is er vroeger een heks onder de wortels begraven?”, aldus het natuurfonds .,,Het gaat in de ‘Boom van het Jaar’-verkiezing niet om de oudste, de dikste of de mooiste boom, maar om het verhaal achter de boom. Grote en kleine verhalen die het verdienen om gedeeld en steeds opnieuw verteld te worden, soms generaties lang. Zo verbinden bomen mensen!”

Tussen 27 mei en 31 augustus koos een deskundige bomenjury uit alle provinciale en overzeese inzendingen 13 (provinciale) winnaars. In de nationale stemronde, waarin heel Nederland zijn stem kan uitbrengen, strijden deze 12 provinciale bomen om de landelijke titel ‘De Boom van het Jaar’. Deze lijst is op de website bekendgemaakt en er kan tot 17 oktober 2024 gestemd worden waarna op 18 oktober de landelijke winnaar bekend wordt gemaakt. De huldiging van de winnaar vindt begin november plaats op de locatie waar de boom staat.

De bijzondere boom op Bonaire staat boven op een kalkplateau. Bomenkenner Johan van Blerk schat de leeftijd op duizend jaar. Deze oerboom is een zogeheten wayaká (Guaiacum officinale). Tijdens zijn zoektochten naar zaad vond Van Blerk op een verlaten plek een oeroude wayaká die honderden jaren geleden gekapt moet zijn. De stronk is daarna opnieuw uitgelopen en heeft zich gesplitst. Boven de stronk verheffen zich nu twee stammen, die samen een mooie, grillige, holle boom vormen met een vijftien meter brede kroon. ,,Wat een overlevingskracht toont deze boom. Dat dwingt respect af”, aldus SBNL. Van Blerk vertelt dat de veroveraars de wayaká, in Nederland pokhout genoemd, in grote aantallen hebben gekapt omdat de boom zeer hard hout opleverde. ,,Van wayaká-hout werden onder meer katrollen voor de scheepvaart gemaakt. Het is bijna anderhalf keer zo zwaar als water en zinkt dus als een baksteen”, aldus Van Blerk.

De boom moet het onder meer opnemen tegen een rode beuk uit Smilde, een kastanjeboom uit Beesterzwaag en een es uit de pruikentijd. Stuk voor stuk monumentale bomen met een eigen verhaal maar bij lange niet na zo oud als de wayaká op Bonaire
www.deboomvanhetjaar.nl

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.