Van onze correspondent
Kralendijk - Op Bonaire is, net zoals op de andere eilanden en in Suriname en Europees Nederland, afgelopen zaterdag tijdens de viering van Keti Koti stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij op de Caribische eilanden en in Suriname, nu precies 150 jaar geleden. In de ochtend was er een officieel gedeelte op het Wilhelminaplein, de rest van de dag werd er feestgevierd.

BONBijzondere2Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Maar de vrijgemaakte mensen kregen niets en in Suriname werden ze nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen, soms onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden. Om die reden erkende onder andere ook premier Rutte dat het op zijn plaats is om in 2023, 150 jaar na 1873, de afschaffing van de slavernij groots te herdenken en excuses aan te bieden.
De viering op Bonaire begon met het volkslied van Bonaire, gevolgd door het Nederlandse volkslied. Het werd een bijzondere dag met volgens sommigen, een historische gebeurtenis. Iedereen wist dat de koning een toespraak zou houden en de verwachtingen waren hoog gespannen. Alle aanwezigen op het Wilhelminaplein keken live naar de toespraak van koning Willem-Alexander in het Oosterpark in Amsterdam. Het feit dat hij niet alleen zijn excuses aanbood maar ook vergiffenis vroeg voor ‘wat zijn familie had nagelaten te doen tegen de slavernij’ is ook op Bonaire goed ontvangen. Vervolgens werden toespraken afgewisseld met muziek en dans. Toespraken van hoogwaardigheidsbekleders en ‘gewone’ mensen van het eiland én van minister Hugo de Jonge die namens het kabinet naar Bonaire was afgereisd. Het ochtendgedeelte werd afgesloten met het leggen van een tiental kransen door onder meer het bestuurscollege, de ministerraad, de ngo’s op Bonaire en de eilandsraad. Zaterdagmiddag is er in Washington Slagbaai Nationaal Park in het bijzijn van minister De Jonge een monument ter nagedachtenis aan de slavernij onthuld. De obelisk staat boven Boca Slagbaai met ‘uitzicht’ over zee.
Na het officiële gedeelte begon ’s middags in Kralendijk het feest met veel dans, muziek en lekker eten. Tot in de avond was het druk en gezellig op het Wilhelminaplein.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.