BES

Van een onze verslaggevers
Kralendijk - De prijzen zijn in Caribisch Nederland in het vierde kwartaal van 2018 minder hard gestegen dan in de rest van het jaar.

besVoor Saba en Sint Eustatius is het effect van orkanen Irma en Maria uitgewerkt. Vooral op Saba is er een duidelijke breuk in de trend van 2018 en kwam de prijsstijging, vergeleken met het vierde kwartaal van 2017, uit op nul.
De prijzen op Bonaire stegen vorig kwartaal het hardst en waren 3,4 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal was dat nog 3,5 procent, waardoor de inflatie ook op dit eiland iets afneemt. Fruit werd 4,4 procent duurder en verder stegen meubels in prijs. Daar staat tegenover dat benzine goedkoper was.
Op Saba stegen de prijzen na de orkanen hard, tot 4,4 procent in het derde kwartaal van 2018, vergeleken met een jaar eerder. In het vierde kwartaal is hieraan een einde gekomen, hoewel bouwmaterialen en reparaties aan woningen nog steeds 4,7 procent duurder waren. Ook kleding en schoenen stegen in prijs. Goedkoper werden telefoon en internet (-13 procent) en voedingsmiddelen (-2 procent).
Op Sint Eustatius lag het prijsniveau vorig kwartaal 1,1 procent hoger dan in 2017, net zoveel als in het derde kwartaal. Ook hier stegen kleding en schoeisel in prijs en aardappelen waren 13,3 procent duurder dan vorig jaar in dezelfde periode. Verse groente daarentegen was 9,6 procent goedkoper.
Het gemiddelde prijspeil van heel 2018 was op Bonaire 3,4 procent hoger dan in 2017, aldus het CBS. Op Saba was dat 2,6 procent en op Sint Eustatius 1,3 procent. Voor Bonaire is de inflatie daarmee het hoogste sinds 2011 (toen 5,3 procent). Voor Sint Eustatius is het jaarcijfer juist een van de laagste sinds 2010, alleen in 2015 en 2016 was er een prijsdaling. Voor Saba was de prijsstijging in 2018 de hoogste sinds 2012.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.