Van onze correspondent
Oranjestad - Justitie-minister Rocco Tjon (MEP) heeft de gevangenisstraf van ex-minister Paul Croes (AVP) onderbroken vanwege medische omstandigheden. Dat is dinsdag besloten en bekendgemaakt door Tjon.

F14 Straf CroesDe bewindsman heeft maandag brieven van de behandelend arts van Croes ontvangen.

In het Wetboek van Strafrecht staat dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk is om een detentie tijdelijk te stoppen. Het gaat om omstandigheden zoals het verzorgen van een ernstig ziek kind, een bevalling of medische redenen. Het is aan de minister om die beslissing te nemen. Tjon maakt duidelijk dat een strafonderbreking geen gratie is en ook niet betekent dat een veroordeelde eerder uit de gevangenis komt.

Tjon heeft dit uitgelegd aan de advocaat van Croes, Desiree Croes, in een Ministeriële Beschikking waarin de beslissing van de minister staat. Het verzoek van de strafonderbreking is naar de gouverneur gestuurd.

De straf van Croes wordt onderbroken gedurende een periode van drie maanden. Daarna worden de medische omstandigheden weer bekeken. Volgens NoticiaCla zou Croes tot en met november moeten zitten.

Croes is voormalig minister van AVP. Hij is in 2021 veroordeeld voor witwassen, verduistering en deelnemen aan een criminele organisatie. Croes moet aan het land Aruba 163.000 florin terugbetalen of gevangenisstraf uitzitten. Croes was minister van Arbeid, Jeugd en Sociale zaken in het kabinet Eman II in 2013 tot en met 2017.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.