Toerisme Aruba op een kruispunt
Van onze correspondent
Oranjestad - ,,We horen veel zorgen over het overtoerisme. We weten dat er verandering moet komen. Het Arubaanse toerisme staat op een kruispunt.” De directeur van Aruba Tourism Authority (ATA), Ronella Croes, zei dit in haar toespraak op Wereld Toerisme Dag, afgelopen vrijdag. ATA organiseerde op die dag een conferentie.

F14 ARU toerismeCroes sprak over de toekomst en de ontwikkelingen in de toerisme-industrie op Aruba. Ze haalde daarbij twee begrippen aan,. Verantwoord Toerisme en naar Hernieuwd Toerisme.

,,Ons toerisme is succesvol en daar zijn we zeer trots op. Aruba wordt wereldwijd erkend als een van de belangrijkste bestemmingen in het Caribisch gebied. De vraag naar Aruba is groot en we staan bekend als een kwalitatief goede bestemming. Dat onderscheidt ons van andere Caribische landen.”

De ATA-directeur stelt dat ze niet uit het oog verliezen dat er uitdagingen zijn. ,,Aruba staat op een kruispunt. We moeten de balans zoeken tussen wat de bevolking wil en waar onze bezoekers voor naar Aruba komen. We willen ook onze natuur beschermen. Het model High Value-Low Impact moet ons in de juiste richting brengen. ATA richt zich op een toerismemodel dat meer geld opbrengt en dat de capaciteit van de natuur en de samenleving vergroot. Dit is grote verantwoordelijkheid, want het gaat om meer dan alleen een duurzame economie.”

Verantwoord Toerisme, legt Croes uit, wil zeggen dat we de beste bestemming willen zijn om te wonen en om te bezoeken. De toerisme-industrie houdt rekening met de natuur en de cultuur. ,,Ons doel gaat echter verder dan dat. We willen naar Hernieuwd Toerisme toe, waardoor we via het toerisme onze bestemming kunnen verbeteren. We moeten meer proactief zijn in het zoeken van die balans.”

ATA heeft een collectieve samenwerking met andere partners. Met elkaar werken ze aan een strategie waarbij de negatieve impact van een te groot aantal bezoekers in de gaten wordt gehouden. Croes: ,,We willen niet onbeperkt groeien, maar we willen het aantal bezoekers stabiliseren. Bezoekers die naar Aruba komen, moeten in staat zijn om aan onze economie bij te dragen en onze mentaliteit respecteren.”

De ATA-directeur lanceerde een nieuwe slogan: ,,Un Aruba Dushi pa Biba ta Un Aruba Dushi pa Bishitá” is ons gezamenlijk doel. ,,Een Aruba dat prettig is om te wonen, is een Aruba dat plezierig is om te bezoeken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.