Van onze correspondent
Oranjestad - De Kiesraad heeft gisteren besloten dat er geen basis is voor een hertelling van de stemmen. ,,Bepaalde partijen proberen de verkiezingen zwart te maken, maar ik heb alle vertrouwen in de stembureaus”, zei voorzitter Glenn Thodé na afloop van de zitting voor de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen.

F00 Aruba verkiezingenDie zitting vond plaats in de Trouwzaal van de Censo in Oranjestad. Alle politieke partijen die bij de Kiesraad zijn geregistreerd, kregen een dag eerder een brief waarin stond dat per politieke partij maar twee personen werden toegelaten. Alle andere personen konden de zitting digitaal volgen.

Thodé erkende na afloop dat de zitting enigszins gespannen was. Hij stelde dat de Kiesraad geen 3.000 verzoeken voor een hertelling heeft ontvangen, maar wel een lijst met handtekeningen. Die handtekeningen steunden het verzoek van de partij die om een hertelling vroeg. Het was voor de Kiesraad niet duidelijk of deze handtekeningen van kiezers zijn of niet.

Het motief om geen hertelling te laten doet is dat de Kiesraad naar eigen zeggen vertrouwen heeft in het werk van de stembureaus. Dat het tellen van de stemmen veel tijd in beslag nam, klopt volgens Thodé. ,,Het is mensenwerk. Biljetten worden eerst bekeken of ze geldig zijn of niet. Dat wordt in een proces-verbaal genoteerd en daarna is de stembus gesloten.” De voorzitter zegt dat er niets concreets is gebeurd wat een hertelling rechtvaardigt. Dat het ene stembureau snel was met de resultaten en het andere stembureau er uren langer over deed, kan te maken hebben met stemmen die duidelijker of onduidelijker waren.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een verklaring gegeven over ‘vermeende onregelmatigheden’ die tijdens de afgelopen verkiezingen zouden hebben plaatsgevonden. Deze vermeende onregelmatigheden worden vooral gedeeld op social media. Het OM laat weten dat de Electorale Raad van Aruba in eerste instantie verantwoordelijk is voor een juist verloop van de verkiezingen. Meldingen over onregelmatigheden moeten bij deze Electorale Raad worden ingediend. Het OM heeft in de afgelopen dagen meldingen ontvangen en stuurt deze door naar de Electorale Raad. Het OM gaat geen stembiljetten in beslag nemen, omdat daar geen wettelijke grondslag voor is.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.