In verband met invoering van nieuwe Caribische gulden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank CBCS houdt rekening met het gegeven dat de introductie van een nieuwe munt, de Caribisch gulden, het risico van witwassen vergroot.
Dit verklaart de afdeling Corporate Communications op vragen van het Antilliaans Dagblad in verband met waarschuwingen, zoals van Anne-Marie Kemna, het voormalig hoofd van de Financial Intelligence Unit (FIU) Curaçao en voormalig vicevoorzitter van de wereldwijde Egmont Group van Financial Intelligence Units.

F01 CBCSZij gaf op indringende wijze aan hoe om te gaan met de risico’s van witwassen in relatie tot de overgang naar de nieuwe Caribische gulden. Deze krant verzocht de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten inhoudelijk en gedetailleerd te reageren op de stellingen van deskundige Kemna.

,,Vanuit de CBCS wordt eenieder toegejuicht die bewustwording creëert ten aanzien van het thema witwassen, daar het de uiteenlopende dienstverlenende sectoren op Curaçao en Sint Maarten raakt”, meldt Corporate Communications.

De Centrale Bank houdt naar eigen zeggen ook rekening met het risico van witwassen in verband met de invoering van de nieuwe gulden. ,,Dit thema maakt ook onderdeel uit van de gesprekken die tussen de CBCS en de commerciële banken plaatsvinden, daar ook de commerciële banken wettelijk een belangrijke rol hebben in de bestrijding van witwassen.”

Enkele maanden terug onthulde de Centrale Bank het ontwerp van de nieuwe Caribische gulden (Cg). Curaçao en Sint Maarten zullen eind maart een-op-een overstappen op deze nieuwe valuta en afscheid nemen van de oude gulden van de Nederlandse Antillen(NAf of ANG). ,,Dat werd tijd”, aldus Kemna. ,,Het land de Nederlandse Antillen hield al veertien jaar geleden op te bestaan! En niet alleen dat; de technisch geavanceerde Caribische gulden-biljetten zijn veel minder vatbaar voor vervalsing dan de oude biljetten, dus de gebruikers ervan zijn beter beschermd.”

Vanaf 1 juli 2025 kunnen contante NAfs niet meer worden gebruikt. ,,Alle spreekwoordelijke matrassen, oude sokken, lades en theepotten moeten worden omgekeerd en geleegd en het bewaarde contante geld moet worden gebruikt, gestort of ingewisseld.”

,,Maar wat als er een tow truck vol oud geld voor de deur van uw bedrijf staat? Of als u door iemand wordt gevraagd uw bankrekening ter beschikking te stellen? Wat betekent deze overgang voor de risico’s van witwassen? En wat moeten meldingsplichtige entiteiten en overheidsinstanties doen?”, vroeg de specialist zich hardop af.

De Centrale Bank stelt zich bewust te zijn van bepaalde risico’s: ,,Tevens voert de CBCS sinds vorig jaar periodiek overleg met de relevante stakeholders zowel op Curaçao als op Sint Maarten, waaronder de FIU Curaçao, FIU Sint Maarten en het Openbaar Ministerie (OM).”

Belangrijk is, zo vervolgt de CBCS, ‘dat vanuit de verschillende organisaties op Curaçao en Sint Maarten erkenning wordt gecreëerd voor de aanpak van witwassen van crimineel verkregen gelden’. ,,Het tegengaan van witwassen moet op Curaçao en Sint Maarten immers multidisciplinair worden geïmplementeerd en dat vergt een nauwe samenwerking tussen de CBCS met FIU Curaçao, FIU Sint Maarten en justitie.”

De Caribische gulden (Cg) zal op 31 maart 2025 in gebruik worden genomen en zal drie maanden lang naast de NAf worden gebruikt. Gedurende die drie maanden moet wisselgeld in contante Cg worden teruggegeven. Na die periode zal de status van wettig betaalmiddel van de NAf vervallen, zodat men nergens meer legaal met NAf contant kan betalen. Echter, gedurende twaalf maanden na de introductie van de Cg kunnen contante NAfs nog steeds worden ingewisseld voor contante Cg bij commerciële banken op Curaçao en Sint Maarten of bij de CBCS. Na die periode kan men alleen nog contante NAf inwisselen voor contante Cg bij de CBCS gedurende een periode van dertig jaar na introductie.

Cash economisch extra kwetsbaar

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.