Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ambtenarenbonden willen dringend een gesprek met premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK). Ze zijn boos over het kabinetsplan om de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden per 1 januari van dit jaar in te trekken. Intussen zijn ze ook intern aan het beraden over mogelijke acties.
Justitieminister Shalten Hato (MFK) die tijdelijk belast is met de portefeuille van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), heeft aan de ambtenarenbonden het plan van de regering bekendgemaakt. Dit is afgelopen donderdag geschied in een bijeenkomst van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).
De betreffende landsverordening, ook wel bekend als de kortingswet, handelt over de inkorting van 12,5 procent in de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en het personeel van overheids-nv’s en -stichtingen. Deze is door de regering ingevoerd als voorwaarde voor het verkrijgen van Nederlandse liquiditeitssteun.
Naderhand is door de regering besloten dat de kortingswet zal worden ingetrokken en deze is in 2023 teruggedraaid. Dit is niet wettelijk afdoende geschied. Hierdoor vond er geen uitbetaling plaats van loontrede, indexering en lumpsum aan ambtenaren over de voorgaande jaren en dit jaar. De bonden en de regering waren dan ook de afgelopen jaren regelmatig in overleg met elkaar in het CGOA.
Toenmalige BPD-minister Ornelio Martina (PNP) is degene die het kabinet in dat overlegorgaan vertegenwoordigde. Abvo (ambtenaren algemeen), NAPB (politie), STrAF (douane), SAP (politie en justitieel keten) en Sitek (onderwijs) zijn de bonden die zitting hebben in het CGOA.
Na het ontslag van Martina kwamen de ambtenarenbonden plotseling in de wachtkamer terecht, totdat zeer recentelijk Hato van zich heeft laten horen. Hij heeft namens de Raad van Ministers (RvM) een buitengewone CGOA-vergadering aangevraagd voor afgelopen donderdag.
SAP-voorzitter Amado Vilchez heeft desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad het volgende verklaard over de gang van zaken: ,,De BPD-minister heeft zijn documentatie twee dagen eerder, op 10 september, ingediend. Wij, de gedelegeerden van de bonden, hebben in de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) ons standpunt in het CGOA gepresenteerd. Hato heeft zijn uitleg gegeven.”
Vilchez voegt eraan toe dat na de uitleg van de BPD-minister, de gedelegeerden van de bonden aangaven dat ze hun achterban gaan inlichten over de ministeriële uitleg. In een ingelaste bijeenkomst dezelfde donderdagavond in het PWFC-complex te Rio Canario, hebben de ambtenarenbonden contact opgenomen met Hato en hem meegedeeld om de premier te informeren dringend met hem te willen spreken.
Sitek-voorzitter Lio Plantijn heeft het verhaal van Vilchez bevestigd hoe de vergadering met Hato zich ontwikkelde. Na deze bijeenkomst in het kantoor van de Sociaal-Economische Raad (SER), waren ze bijeengekomen in het PWFC-complex. ,,We willen nou eens wel premier Pisas spreken. Het kabinet heeft niet gereageerd op twee eerdere verzoeken van ons. Intussen zullen de bonden verder ook zelf bepalen hoe hun leden over het kabinetsplan te informeren. Zo heeft Sitek voor aanstaande maandag een bijeenkomst gepland om 19.00 uur in het vakbondscentrum te Kurá Piedra.”
Inderdaad hebben de ambtenarenbonden op 17 mei en 17 juni schriftelijke verzoeken gericht aan de ministerraad. Hierin verwijzen ze naar de trage besluitvorming in deze raad over diverse onderwerpen, waaronder de intrekking van de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden.
De overheidsbonden hebben geen enkele reactie van de regering op die aanvragen ontvangen. Toen hadden ze hun grote bezorgdheid geuit over het uitblijven van besluitvorming inzake de kortingswet uit 2020 die nog dient te worden gewijzigd dan wel ingetrokken.
In de brieven refereren ze ook naar de loontrede en 3 procent lumpsum die de regering aan ambtenaren verschuldigd is en hopelijk dit jaar nog worden uitbetaald. Ze verwijzen ook naar de ontwerp-reparatie met betrekking tot de Pensioenlandsverordening.