Invorderingsbestand belastingen van 2,6 miljard naar 3,3 miljard

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na het ‘buiten actieve invordering stellen’ van de belastingaanslagen met betrekking tot de jaren 2017 en ouder - waar in de politiek en ook daarbuiten veel om te doen is geweest en nog steeds is - is het openstaande saldo weer toegenomen: van ruim 2,6 miljard gulden anderhalf jaar geleden tot bijna 3,3 miljard.

BelastingdienstDe redactie van het Antilliaans Dagblad heeft dit teruggevonden in de onlangs uitgebrachte Managementrapportage van de Belastingdienst over de eerste twee kwartalen; van januari tot en met juni 2024.
Het gaat hier over het invorderingsbestand, of wat populair ook wel wordt genoemd ‘het geld dat de fiscus op straat heeft liggen’; een enorme post aan debiteuren. Financiënminister Javier Silvania (MFK) had hier wat betreft 2017 en daarvoor het mes in laten zetten - sommigen spreken van een onrechtmatige massale ‘kwijtschelding’ - om wat hij noemt ‘meer in de actualiteit te werken’. Dit zou effectiever zijn bij de inning van belastingschulden. De Staten van Curaçao gaan hierover vandaag in debat met de minister, nadat een vergadering hierover in mei vorig jaar werd verdaagd.
De doelstelling was vanaf dat moment: aanslagen worden tijdig ingevorderd en de omvang van het invorderingsbestand wordt gereduceerd. De grootte van het invorderingsbestand wordt gezien als ‘een indicator van de effectiviteit van de Belastingdienst’. Sterker: een structurele groei van het invorderingsbestand zou aangeven dat ‘interne processen onvoldoende worden beheerst’.
De meest recente Managementrapportage laat aan de hand van een tabel zien dat het invorderingsbestand echter juist weer oploopt en dit óndanks het ‘buiten actieve invordering stellen’ van oudere jaren. In januari 2023 bedroeg de stand circa 2,6 miljard, terwijl eind juni 2024 bijna 3,3 miljard wordt aangetikt. Bijna 700 miljoen gulden méér.
,,De reductie van het invorderingsbestand kan alleen worden gerealiseerd indien alle afdelingen binnen de Belastingdienst effectief samenwerken”, meldt het verslag, zonder een vinger te wijzen naar een of meer afdelingen.
Wel wordt gesteld dat diverse aspecten een rol spelen, waaronder: aanslagen worden (voortaan, red.) alleen opgelegd aan klanten die daadwerkelijk belastingplichtig zijn voor het belastingmiddel (actueel Crib-bestand); en de opgelegde (taxatieve) bedragen wijken niet (langer, red.) extreem af van wat daadwerkelijk van de klant als verschuldigde belasting wordt verwacht.
Verder worden bezwaarschriften tijdig afgehandeld en daarmee het bedrag van de aanslagen verminderd; het voldoen van de lopende fiscale verplichtingen van (zakelijke) klanten wordt gemonitord en actie wordt ondernomen bij non-compliant gedrag om te voorkomen dat een schuld wordt opgebouwd; de nakoming van betalingsregelingen wordt gemonitord; belastingschulden worden actief ingevorderd; indien een klant geen financiële verhaalsmogelijkheden biedt voor de openstaande schuld, dan wordt de schuld oninbaar geleden; en berichten van de deurwaarder waaruit blijkt dat een klant niet langer actief is, worden ter verwerking aan de afdeling Crib verzonden.

Voorkomen dat schulden verder oplopen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.